Utrikes

Perspektiv: Vad gjorde Italien fel och vad gjorde Taiwan rätt?

Fiona Yang och Simone Gao

I en intervju med politiske strategen Steve Bannon diskuterar Simone Gao skillnaderna mellan hur Italien först hanterade virusutbrottet och hur Taiwan gick tillväga. En fråga för hela världen är hur man ska klara ekonomin, som drabbas hårt under pandemin. Kan man rädda både liv och ekonomi samtidigt?

Taiwan, med sina 23 miljoner invånare, ligger inte långt från det hårt drabbade Kina; ändå har de inte fler än 355 bekräftade fall av covid-19 den 5 april.

Italien har drabbats hårt och hade den 5 april 124 632 bekräftade fall och det högsta antalet dödsfall, på 15 362, enligt de officiella uppgifterna över världens länder. Ändå har Lombardiet i norra Italien ett av världens bästa sjukvårdssystem.

Den 4 april hade Sverige 6443 bekräftade fall av smittan och 373 hade dött av KKP-viruset och vi har ännu inte nått vår peak.

Epoch Times benämner det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, KKP-viruset, eftersom det kinesiska kommunistpartiets mörkläggning och undermåliga hantering tillät viruset att spridas över hela Kina och orsaka en global pandemi. 

Det här är fall att lära sig av, så vad gjorde Italien fel och Taiwan rätt?

Steve Bannon, som är före detta chefsstrateg i Vita Huset under president Trumps första sju månader, har varit vd för Breitbart News, driver medier i USA och är politisk strateg, säger att både Taiwan och Sydkorea var snabba att starta med tester.

Italiens utveckling

En tillbakablick visar utvecklingen i Italien. För fem veckor sedan var KKP-viruset knappt ett problem. Affärer och caféer höll öppet och turister från andra länder besökte semesterorterna.

Den 31 januari rapporterades de två första fallen i Rom. De var kinesiska turister som hade kommit till Milano den 23 januari. Samma dag ställdes flyg in från Kina. Företag och skolor höll öppet.

Den 21 februari hade tre fall bekräftats i Lombardiet. De hade inte varit i Kina och blev de första fallen som smittats lokalt i Italien. Samma dag diagnosticerades ytterligare 14 personer med viruset. Dessa hade anknytning till de fall som hade bekräftats tidigare samma dag.

Den 24 februari hade antalet smittade nått över 200 och fortsatte sedan att öka exponentiellt.

Den 10 mars utfärdade Italien en landsomfattande karantän. Restauranger och barer, liksom de flesta affärer stängdes.

Man förbjöd också alla resor som inte var nödvändiga, utom vad gäller arbete och av medicinska skäl, fram till den 3 april.

En man i skyddskläder sprutar desinficeringsmedel på Piazza Duomo i Milano, den 31 mars 2020. Foto: Piero Cruciatti/AFP/ via Getty Images

Taiwans utveckling

I Taiwan är situationen en helt annan. Livet är ungefär som tidigare, förutom att större evenemang har ställts in. Företag, restauranger och skolor har behållits öppna.

En titt på Taiwans tidslinje visar att deras smittskyddsinstitut började följa upp passagerare från Wuhan redan den 31 december. Det var samma dag som kinesiska tjänstemän meddelade WHO om en mystisk lunginflammation.

Den 5 januari hade man börjat testa alla människor som hade rest till Wuhan de senaste 14 dagarna.

Den 26 januari blev Taiwan första land att ställa in flyg till och från Wuhan. Den 6 februari satte man stopp för alla kinesiska besökare.

Sedan man diagnosticerade den första patienten, den 21 januari, har man implementerat 124 säkerhetsprotokoll. Bland dem finns ett spårningssystem för big data.

Alla människor i Taiwan som har testats eller som har satts i karantän för KKP-viruset följs genom ett spårningssystem i mobilen. Om de går hemifrån skickar deras telefoner ett meddelande till den lokala polisen och vårdcentralen. De får också ett meddelande i telefonen som säger till dem att gå hem igen.

Vad vi kan lära oss

Sydkorea, Singapore och Hongkong har också gjort omfattande tester för viruset och satt misstänkta fall i karantän. Sydkoreas smittkurva planade nyligen ut. Singapore och Hongkong har inte fått något allvarligare utbrott.

Bannon säger att Sydkorea och Taiwan är bra exempel på att det fungerar att snabbt vidta åtgärder med tidiga tester och social distansering. Han hoppas att Taiwan fortsätter på samma spår, och även med malariamedicinen.

– Så de agerade i Taiwan och det har effekt, och i Italien önskade de bort det, och det fungerade inte, säger han.

Att spåra människor via deras mobiler har hjälpt Taiwan att ta hand om smittan, men frågan är hur det skulle fungera att tillämpas i andra länder, som USA eller Sverige.

 

Big data tracking kan vara svårt i USA eftersom det handlar om integritet och mänskliga rättigheter, som vi håller högt. Dessutom är vi inte längre i det tidiga skedet.

Vad vi kan lära oss från de här två fallen, Italien och Taiwan, är ändå att antingen tar man kontrollen tidigt eller så får man en spridning bortom kontroll senare.

Vad USA gjorde var att införa reserestriktioner mot Kina den 2 februari. Både demokrater och en del europeiska länder kritiserade Trump för det, men Dr Fauci, chef för National Institute of Allergy and Infectious Diseases, säger att den här tidiga åtgärden gjorde skillnad för USA.

Senare verkar Trump-administrationen dock ha saktat ner och när antalet smittade ökade fick de kritik för att inte ha kommit med riktlinjer snabbt nog.

Efter det införde USA den 14 mars reserestriktioner för resenärer från Europa. Från den 15 mars finns en begränsning på att samlas i grupper om fler än 50 personer. Över 20 stater har stängt skolor och affärer.

Trots åtgärderna växer antalet smittofall exponentiellt. Den 4 april hade 311 635 smittats och 8 454 hade dött av KKP-viruset. Siffrorna överstiger Kinas officiella statistik. Man behöver dock räkna med att de officiella siffrorna från Kina inte går att lita på.

I USA finns 40 procent av de konstaterade fallen i New York.

I många amerikanska städer meddelar man att det inte finns tillräckligt med medicinsk utrustning.

Rädda liv och ekonomin samtidigt

Pandemin påverkar ekonomin i alla länder, då affärer, restauranger och caféer får färre besökare och en del verksamheter får stänga tillfälligt. Småföretag och flygbolag får det svårt och många permitteras.

Frågan är hur liv och landets ekonomi ska kunna räddas samtidigt.

I Sverige har a-kassorna instiftat tillfälliga regler för att möta det ökade behovet av ersättning under arbetslöshet.

Regeringen har föreslagit ett antal åtgärdspaket för att stötta medier, företagare och kommuner.

Riksdagen har beslutat att sänka arbetsgivaravgifterna enligt vissa villkor.

I USA har man snabbt antagit ett krispaket på 2 triljoner dollar, det största krispaketet i amerikansk historia. Detta ska stötta en kämpande ekonomi genom att hjälpa amerikanska arbetare, småföretag och industrier.

Steve Bannon, som tidigare varit chefsrådgivare till Trump, säger att det inte handlar om att stoppa viruset och låta ekonomin rasa ihop.

– Man måste hålla igång ekonomin på en grundläggande nivå. Det är det det här krisstödet handlar om.

Det behövs dramatiska åtgärder idag, säger han. Nyckeln är att få ut människan ur det flöde där viruset finns.

– Om man inte gör det är det troligt att det ligger kvar så här. Det kommer att bli lika förödande som Italien och ligga kvar som det gör i Italien.

Eftersom man inte lyckades hejda spridningen tidigt som i Taiwan och Sydkorea så har vi hamnat i det här läget, tillägger han.

Det finns olika åsikter om vilken smittokurva man vill ha över tid. Medan Sverige siktar på en jämn, utplanande smittokurva, säger Bannon att man måste krascha.

– Man måste spräcka kurvan, inte korta ner den, plana ut den, man måste spräcka kurvan.

Antalet smittade i USA har passerat Italien, men sett till antalet invånare har USA:s verkliga kurva ännu inte nått Italiens nuvarande läge. Frågan är om USA fortfarande har en chans att undvika att bli ett andra Italien. Man kan tänka sig att det handlar om att USA inte kan göra mindre än vad Italien har gjort. Italien har haft en landsomfattande isolering sedan den 10 mars, men så långt har USA inte gått. Samtidigt är det svårt att garantera en 100-procentig kontroll över viruset eftersom vi inte vet exakt hur viruset fungerar.

Se hela intervjun i Zooming In ovan via YouTube.

Följ Simone på Twitter: @ZoomingIn_NTD.

Tilläggsrapportering av Eva Sagerfors.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

Utrikes

Perspektiv: Vad gjorde Italien fel och vad gjorde Taiwan rätt?

Fiona Yang och Simone Gao

I en intervju med politiske strategen Steve Bannon diskuterar Simone Gao skillnaderna mellan hur Italien först hanterade virusutbrottet och hur Taiwan gick tillväga. En fråga för hela världen är hur man ska klara ekonomin, som drabbas hårt under pandemin. Kan man rädda både liv och ekonomi samtidigt?

Taiwan, med sina 23 miljoner invånare, ligger inte långt från det hårt drabbade Kina; ändå har de inte fler än 355 bekräftade fall av covid-19 den 5 april.

Italien har drabbats hårt och hade den 5 april 124 632 bekräftade fall och det högsta antalet dödsfall, på 15 362, enligt de officiella uppgifterna över världens länder. Ändå har Lombardiet i norra Italien ett av världens bästa sjukvårdssystem.

Den 4 april hade Sverige 6443 bekräftade fall av smittan och 373 hade dött av KKP-viruset och vi har ännu inte nått vår peak.

Epoch Times benämner det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, KKP-viruset, eftersom det kinesiska kommunistpartiets mörkläggning och undermåliga hantering tillät viruset att spridas över hela Kina och orsaka en global pandemi. 

Det här är fall att lära sig av, så vad gjorde Italien fel och Taiwan rätt?

Steve Bannon, som är före detta chefsstrateg i Vita Huset under president Trumps första sju månader, har varit vd för Breitbart News, driver medier i USA och är politisk strateg, säger att både Taiwan och Sydkorea var snabba att starta med tester.

Italiens utveckling

En tillbakablick visar utvecklingen i Italien. För fem veckor sedan var KKP-viruset knappt ett problem. Affärer och caféer höll öppet och turister från andra länder besökte semesterorterna.

Den 31 januari rapporterades de två första fallen i Rom. De var kinesiska turister som hade kommit till Milano den 23 januari. Samma dag ställdes flyg in från Kina. Företag och skolor höll öppet.

Den 21 februari hade tre fall bekräftats i Lombardiet. De hade inte varit i Kina och blev de första fallen som smittats lokalt i Italien. Samma dag diagnosticerades ytterligare 14 personer med viruset. Dessa hade anknytning till de fall som hade bekräftats tidigare samma dag.

Den 24 februari hade antalet smittade nått över 200 och fortsatte sedan att öka exponentiellt.

Den 10 mars utfärdade Italien en landsomfattande karantän. Restauranger och barer, liksom de flesta affärer stängdes.

Man förbjöd också alla resor som inte var nödvändiga, utom vad gäller arbete och av medicinska skäl, fram till den 3 april.

En man i skyddskläder sprutar desinficeringsmedel på Piazza Duomo i Milano, den 31 mars 2020. Foto: Piero Cruciatti/AFP/ via Getty Images

Taiwans utveckling

I Taiwan är situationen en helt annan. Livet är ungefär som tidigare, förutom att större evenemang har ställts in. Företag, restauranger och skolor har behållits öppna.

En titt på Taiwans tidslinje visar att deras smittskyddsinstitut började följa upp passagerare från Wuhan redan den 31 december. Det var samma dag som kinesiska tjänstemän meddelade WHO om en mystisk lunginflammation.

Den 5 januari hade man börjat testa alla människor som hade rest till Wuhan de senaste 14 dagarna.

Den 26 januari blev Taiwan första land att ställa in flyg till och från Wuhan. Den 6 februari satte man stopp för alla kinesiska besökare.

Sedan man diagnosticerade den första patienten, den 21 januari, har man implementerat 124 säkerhetsprotokoll. Bland dem finns ett spårningssystem för big data.

Alla människor i Taiwan som har testats eller som har satts i karantän för KKP-viruset följs genom ett spårningssystem i mobilen. Om de går hemifrån skickar deras telefoner ett meddelande till den lokala polisen och vårdcentralen. De får också ett meddelande i telefonen som säger till dem att gå hem igen.

Vad vi kan lära oss

Sydkorea, Singapore och Hongkong har också gjort omfattande tester för viruset och satt misstänkta fall i karantän. Sydkoreas smittkurva planade nyligen ut. Singapore och Hongkong har inte fått något allvarligare utbrott.

Bannon säger att Sydkorea och Taiwan är bra exempel på att det fungerar att snabbt vidta åtgärder med tidiga tester och social distansering. Han hoppas att Taiwan fortsätter på samma spår, och även med malariamedicinen.

– Så de agerade i Taiwan och det har effekt, och i Italien önskade de bort det, och det fungerade inte, säger han.

Att spåra människor via deras mobiler har hjälpt Taiwan att ta hand om smittan, men frågan är hur det skulle fungera att tillämpas i andra länder, som USA eller Sverige.

 

Big data tracking kan vara svårt i USA eftersom det handlar om integritet och mänskliga rättigheter, som vi håller högt. Dessutom är vi inte längre i det tidiga skedet.

Vad vi kan lära oss från de här två fallen, Italien och Taiwan, är ändå att antingen tar man kontrollen tidigt eller så får man en spridning bortom kontroll senare.

Vad USA gjorde var att införa reserestriktioner mot Kina den 2 februari. Både demokrater och en del europeiska länder kritiserade Trump för det, men Dr Fauci, chef för National Institute of Allergy and Infectious Diseases, säger att den här tidiga åtgärden gjorde skillnad för USA.

Senare verkar Trump-administrationen dock ha saktat ner och när antalet smittade ökade fick de kritik för att inte ha kommit med riktlinjer snabbt nog.

Efter det införde USA den 14 mars reserestriktioner för resenärer från Europa. Från den 15 mars finns en begränsning på att samlas i grupper om fler än 50 personer. Över 20 stater har stängt skolor och affärer.

Trots åtgärderna växer antalet smittofall exponentiellt. Den 4 april hade 311 635 smittats och 8 454 hade dött av KKP-viruset. Siffrorna överstiger Kinas officiella statistik. Man behöver dock räkna med att de officiella siffrorna från Kina inte går att lita på.

I USA finns 40 procent av de konstaterade fallen i New York.

I många amerikanska städer meddelar man att det inte finns tillräckligt med medicinsk utrustning.

Rädda liv och ekonomin samtidigt

Pandemin påverkar ekonomin i alla länder, då affärer, restauranger och caféer får färre besökare och en del verksamheter får stänga tillfälligt. Småföretag och flygbolag får det svårt och många permitteras.

Frågan är hur liv och landets ekonomi ska kunna räddas samtidigt.

I Sverige har a-kassorna instiftat tillfälliga regler för att möta det ökade behovet av ersättning under arbetslöshet.

Regeringen har föreslagit ett antal åtgärdspaket för att stötta medier, företagare och kommuner.

Riksdagen har beslutat att sänka arbetsgivaravgifterna enligt vissa villkor.

I USA har man snabbt antagit ett krispaket på 2 triljoner dollar, det största krispaketet i amerikansk historia. Detta ska stötta en kämpande ekonomi genom att hjälpa amerikanska arbetare, småföretag och industrier.

Steve Bannon, som tidigare varit chefsrådgivare till Trump, säger att det inte handlar om att stoppa viruset och låta ekonomin rasa ihop.

– Man måste hålla igång ekonomin på en grundläggande nivå. Det är det det här krisstödet handlar om.

Det behövs dramatiska åtgärder idag, säger han. Nyckeln är att få ut människan ur det flöde där viruset finns.

– Om man inte gör det är det troligt att det ligger kvar så här. Det kommer att bli lika förödande som Italien och ligga kvar som det gör i Italien.

Eftersom man inte lyckades hejda spridningen tidigt som i Taiwan och Sydkorea så har vi hamnat i det här läget, tillägger han.

Det finns olika åsikter om vilken smittokurva man vill ha över tid. Medan Sverige siktar på en jämn, utplanande smittokurva, säger Bannon att man måste krascha.

– Man måste spräcka kurvan, inte korta ner den, plana ut den, man måste spräcka kurvan.

Antalet smittade i USA har passerat Italien, men sett till antalet invånare har USA:s verkliga kurva ännu inte nått Italiens nuvarande läge. Frågan är om USA fortfarande har en chans att undvika att bli ett andra Italien. Man kan tänka sig att det handlar om att USA inte kan göra mindre än vad Italien har gjort. Italien har haft en landsomfattande isolering sedan den 10 mars, men så långt har USA inte gått. Samtidigt är det svårt att garantera en 100-procentig kontroll över viruset eftersom vi inte vet exakt hur viruset fungerar.

Se hela intervjun i Zooming In ovan via YouTube.

Följ Simone på Twitter: @ZoomingIn_NTD.

Tilläggsrapportering av Eva Sagerfors.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025