Nytt krispaket ska rädda småföretag
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Janerik Henriksson/TT


Regeringen vill i ett nytt krispaket satsa nära 40 miljarder kronor i direkta stöd för att rädda småföretagen.

De ska också få banklån lättare med hjälp av en statlig lånegaranti för hundra miljarder kronor.

– Det är ett väldigt kraftfull paket för att rädda så många småföretag som det bara går, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

I det nya krispaketet, som förhandlats fram med Centerpartiet och Liberalerna, sänks arbetsgivaravgifterna kraftigt för mars, april, maj och juni.

Nedsättningen föreslås gälla för högst 30 anställda och för den del av lönen som inte överstiger 25 000 kronor. Under de fyra fyra månaderna ska bara ålderspensionsavgiften betalas.

Förslaget beräknas kosta staten 33 miljarder kronor.

Stöd för hyra

Krispaketet innehåller också ett statligt stöd på 5 miljarder kronor för att få ned till exempel restaurangers och butikers kostnader för lokalhyror. Det stödet gäller för april, maj och juni och bygger på att hyresvärden går med på att sänka hyran under den perioden. Hyresvärden kan då få stöd från staten motsvarande 50 procent av hyresnedsättningen.

– Många företagare står och tittar ut över sina tomma lokaler och undrar hur de ska kunna betala hyran, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).

Det finns krav på betydligt större direkta stöd för företagen, till exempel från Svenskt Näringsliv.

– Vår bedömning är att vi använder skattebetalarnas pengar betydligt mer effektivt på det här sättet eftersom det är de mindre företagen som har de stora problemen, säger Magdalena Andersson.

Behövs resurser

Hon betonar att regeringen har ett ansvar för att skydda skattebetalarnas pengar och se till att det också finns resurser för stimulanspaket för ekonomin när den akuta krisen är över.

– Det ska också finnas pengar så vi kan betala ut barnbidrag i november och så att undersköterskan i Ovanåker kan få sin lön till jul, säger Andersson.

Krispaketet innebär även att småföretag som betalar in moms årsvis får anstånd med momsinbetalningar som ska göras under våren.

För att göra det lättare för företagen att få banklån föreslås en statlig lånegaranti. Förslaget innebär att staten garanterar 70 procent av nya lån från bankerna till företag som på grund av det nya coronavirusets följder fått ekonomiska svårigheter, men i övrigt är livskraftiga.

Vi ser att det är svårt att få lån på banken, säger Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson.

(TT)