Trump: Över 1 miljon amerikaner har testats för viruset
USA:s president Donald Trump under en presskonferens vid Vita huset den 30 mars 2020. Foto: Mandel Ngan/AFP via Getty Images


USA:s president Donald Trump sade på måndagen att en miljon amerikaner har testats för covid-19.

– I dag har vi nått en historisk milstolpe i vårt krig mot coronaviruset. Över en miljon amerikaner har nu blivit testade, sade han under en presskonferens vid Vita huset på måndagen.

”Utmanande tider”

Trump sade också att en miljon amerikanska liv kan också räddas om alla grundligt följer riktlinjerna för social distansering, vilket infördes den 16 mars och har förlängts till slutet av april.

– Vi står inför utmanande tider de kommande 30 dagarna. Dessa 30 dagar är väldigt avgörande.

USA:s hälsominister Alex Azar sade under presskonferensen att man nu gör nästan 100 000 tester varje dag, något han kallar ”en nivå som inget annat land har uppnått”.

Donald Trump säger att Federal Emergency Management Agency, FEMA, har förbundit sig att dela ut mer än 1,3 miljarder dollar i federala medel till staten New York. Han sade att över 1 000 respiratorer kommer att levereras till New Yrok de kommande två dygnen, utöver de 8 100 som man redan har skickat. Även andra stater kommer att få respiratorer, säger han.

Han säger samtidigt att flera amerikanska företag tillverkar respiratorer och att man också kommer att skicka de till länder som Italien, Frankrike och Spanien.

Över 3 000 döda i USA

Presidenten säger också att man kommer att skicka medicinsk utrustning till Italien till ett värde av 100 miljoner dollar.

I USA har över 3 100 personer avlidit på grund av KKP-viruset. Över 164 000 är smittade.

Epoch Times kallar det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, för KKP-viruset eftersom det kinesiska kommunistpartiets (KKP) mörkning och dåliga hantering har lett till att viruset har spridits över hela Kina och orsakat en global pandemi.

Fler länder masstestar

Flera länder har börjat masstesta för viruset, däribland Tyskland och Island. Enligt Svenska Yle har Island hittills testat över 16 000 personer av vilka över 1 000 har testat positivt.

NRK rapporterar att man i Norge tänker göra som Island och vill börja masstesta på även symptomfria personer. 

I Sydafrika kommer man de kommande dagarna att dra i gång ett program med tester, sökning och medicinsk behandling.

I Sverige har man ännu inte börjat testa i någon större skala. Tidigare har Moderaterna sagt att man vill masstesta människor för viruset. Partiets ledare, Ulf Kristersson, skriver på Facebook att det ”behövs som del i en strategi för en framtid efter corona”.

Ekot rapporterar att regeringen kommer begära att Folkhälsomyndigheten tar fram en strategi. Socialminister Lena Hallengren (S) säger att regeringen jobbar för att fler människor ska kunna testas inom kort.

– Inom kort kommer vi att återkomma om hur den strategin ser ut, säger hon till radion.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, säger till SR Ekot att han vill att många fler i Sverige testas men att kapaciteten saknas. I veckan kommer myndigheten att arrangera ett möte med regionerna och stora laboratorier för att se vilka lösningar man kan hitta.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.