Påtryckningar om fredlig lösning i Etiopien
Etiopier som flytt till östra Sudan för att undkomma oroligheterna i den etiopiska delstaten Tigray. Bilden är från i söndags. Foto: Marwan Ali/AP/TT


Länderna kring Etiopien trycker på för en fredlig lösning av konflikten i delstaten Tigray. Striderna har drivit tiotusentals människor på flykt. Hundratals har dödats.

Ugandas president Yoweri Museveni har träffat Etiopiens utrikesminister Demeke Mekonnen i Uganda.

"Ett krig i Etiopien skulle svärta ned bilden av hela kontinenten. Förhandlingar bör inledas och konflikten bör stoppas", skriver Museveni på Twitter efter mötet.

Det har ryktats om att den ugandiske presidenten ska ha antagit en medlarroll i konflikten, men det förnekas hårdnackat av den etiopiska regimen.

"Påståendet om medling i Uganda är inte sant", heter det i ett uttalande.

Demeke Mekonnen fortsatte till Kenya efter mötet med Museveni.

"Väldigt brådskande"

– Alla uppmanar till samtal, det är väldigt brådskande säger den kenyanske diplomaten Mahboub Maalim.

Nigerias tidigare president Olusegun Obasanjo har rest till Etiopien, men det är inte känt i vilket syfte.

Grannlandet Djibouti har erbjudit sitt stöd i att finna en fredlig lösning på konflikten.

Regeringsstyrkor i Etiopien sade sig ha tagit kontroll över ytterligare ett område i delstaten Tigray på måndagen. Det är orten Alamata, omkring tolv mil från regionhuvudstaden Mekelle, som "befriats", hävdar styret i Addis Abeba.

Eftersom informationsflödet från Tigray är strypt har uppgifterna inte kunnat bekräftas av oberoende källor.

"Attack mot damm"

Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) som styr i Tigrayregionen har inte heller kommenterat regeringens utsaga. Men rörelsens ledare Debretsion Gebremichael anklagar regeringsstyrkorna för att med hjälp av bland annat drönare ha attackerat en damm och ett sockerbruk i regionen.

– (Premiärminister) Abiy Ahmed bedriver detta krig mot Tigrays folk och han är ansvarig för det avsiktliga orsakandet av mänskligt lidande och förstörelsen av stora infrastrukturprojekt, säger han.

Hundratals människor har dödats i stridigheterna, som inleddes då fredspristagaren Abiy Ahmed skickade soldater för att slå tillbaka mot regionala styrkor i Tigray, efter anklagelser om att de senare angripit federala styrkor.

Rapporter om massakrer har även fått FN:s människorättschef Michelle Bachelet att uttrycka oro för att krigsbrott har begåtts.

Över 25 000 människor har flytt våldet och sökt sin tillflykt till grannlandet Sudan, där flyktingläger redan blivit överfulla, enligt sudanesiska myndigheter.

(TT-Reuters)