Amnesty: Mängder av civila mördade i Etiopien
Tigray ligger i norra Etiopien. Foto: AP/TT


Etiopisk militär har enligt regeringen besegrat lokala styrkor i västra delen av den omstridda nordliga regionen Tigray. Amnesty International säger att en stor massaker mot civila inträffat i regionen – och att vittnen pekar ut tigreanska styrkor som skyldiga.

"Vi har bekräftat massakern mot ett mycket stort antal civila, som verkar ha varit dagarbetare som på inget sätt var inblandade i den pågående militära offensiven", skriver människorättsorganisationen i ett uttalande.

Sannolikt kan antalet dödade civila vid händelsen – som inträffade under måndagen och tisdagen i och omkring staden May Kadra – räknas i hundratals, enligt Amnesty. Offren mördades med stick- och huggvapen.

Striderna bröt ut i förra veckan sedan premiärminister Abiy Ahmed – som 2019 fick Nobels fredspris – anklagat militären i Tigray för att ha attackerat federala styrkor. Det förnekas av den regionala militären och av Tigrays styrande parti TPLF.

Amnesty har ännu inte säkert pekat ut vilka som är skyldig till massakern, och varken centralregeringen i Addis Abeba eller styret i Tigray har kommenterat. Dessutom är telekommunikationerna brutna och medier utestängda från regionen.

Men enligt Amnesty – som granskat bilder och filmer från händelsen samt pratat med vittnen – pekas styrkor lojala med TPLF ut. De ska ha övergått till besinningslöst våld sedan de besegrats militärt i området av de nationella styrkorna.

"Är hjärtskärande"

Markstrider och flygangrepp har dödat hundratals människor, och tusentals har också flytt sina bostäder undan våldsamheterna.

Nu skriver Abiy Ahmed på Twitter att de västra delarna av Tigray "har befriats". Han uppger också att armén ger humanitär hjälp och delar ut förnödenheter i området.

Möjligheterna att få oberoende bekräftelse på uppgifterna är i princip obefintliga.

Abiy Ahmed anklagar också TPLF och dess väpnade styrkor för andra krigsbrott. Han uppger att tillfångatagna soldater från den nationella armén hittats döda i staden Sheraro med händer och fötter bundna.

"Denna typ av grymhet är hjärtskärande", skriver premiärministern.

Utropat undantagstillstånd

Etiopisk polis uppger att 242 TPLF-aktivister har gripits i landets huvudstad Addis Abeba, misstänkta för planer på att orsaka "kaos". Vapen och ammunition beslagtogs vid tillslagen, säger stadens polischef Getu Argaw enligt statliga medier

TPLF har inte kommenterat anklagelserna men har i sin tur pekat ut federala trupper för "skoningslösa" attacker mot människor i Tigray, som har över fem miljoner invånare.

Den regionala regeringen klargjorde på torsdagen att undantagstillstånd råder, enligt styrets tv-station.

"Det är nu nödvändigt att utropa undantagstillstånd för att försvara vårt folk och vår suveränitet mot invasionen från utomstående", rapporterar stationen att regionala myndigheter säger i ett uttalande.

Förvärrat läge

Över 10 000 etiopier har flytt in i Sudan undan striderna. Redan tidigare var ungefär 600 000 människor i Tigray beroende av livsmedelsleveranser och nu uppger FN att läget har förvärrats. Detta eftersom hjälporganisationer inte får tillträde till regionen och därför inte kan föra in nya förnödenheter.

"Brist på basvaror rapporteras, vilket påverkar de mest utsatta först och mest", skriver FN:s samordningsorgan Unocha i ett uttalande.

Abiy har hittills vägrat följa vädjanden från bland andra FN och Afrikanska unionen (AU) om eldupphör och förhandlingar.

I Addis Abeba sågs också frivilliga, en del viftande med landets flagga, som köade vid en idrottsarena för att lämna blod till de stridande trupperna i norr

TPLF är utsatt även för ett växande juridiskt tryck. Etiopiska parlamentet har nu fråntagit 39 parlamentariker, däribland Debretsion Gebremichael – Tigrays regionpresident – deras immunitet mot åtal.

(TT-Reuters)

Fakta

Konflikten i Tigray

(TT)

Regionen Tigray ligger i Etiopiens norra delar och befolkningen utgör 5 procent av landets 109 miljoner invånare. Regionen utgjorde tillsammans Afarregionen (som bröt sig loss 1991) och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.

Huvudstad är Mekele.

Befolkningen i regionen är i regel rikare och mer inflytelserik än övriga större regioner i landet.

Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistus regim 1991 utgjordes av tigreaner vilka sedan kom att dominera den etiopiska politiken. Men deras inflytande har minskat under premiärminister Abiy Ahmeds styre och förra året lämnade TPLF den styrande koalitionen.

Sedan Abiy kom till makten 2018 har flera tigrayanska myndighetspersoner blivit avsatta, sparkade eller åsidosatts – något som enligt den federala regeringen är ett slag mot korruption medan tigreaner sett det som ett sätt att dämpa deras inflytande.