Antalet flyktingar som lämnar stridsområdet i den etiopiska regionen Tigray ökar – och uppgifter kommer om medling. Den upproriska tigreanska rörelsen TPLF tar på sig en raketattack mot flygplatsen i Eritreas huvudstad Asmara.
Rapporterna om beskjutning mot Asmaras flygplats kom redan i lördags, då från diplomatkällor. Eftersom informationsflödet från Tigray är strypt, och då även Eritrea är ett mycket stängt land, var uppgifterna inledningsvis svåra att bekräfta.
Det är därför svårt att veta varifrån projektilerna har avlossats, om de träffat sina mål och om de över huvud taget åstadkommit någon skada.
Men nu tar regionstyret i Tigray – Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) – på sig attacken, som kan ses som en upptrappning i den konflikt som plågar norra Etiopien, och som kraftigt eskalerade i början av november, då premiärminister Abiy Ahmed gav order om en militär insats i regionen. Det rapporterar flera internationella nyhetsbyråer.
"Legitimt mål"
TPLF-ledaren Debretsion Gebremichael anklagar Eritrea, fram till nyligen en ärkefiende till Etiopien, för att låta etiopiska regeringsstyrkor använda huvudstadens flygplats. Det gör den till ett legitimt mål, säger han i en intervju med nyhetsbyrån AFP.
Han uppger också att de egna trupperna varit i strid med mycket stora eritreanska styrkor under de senaste dagarna "på flera fronter".
Varken Etiopiens eller Eritreas regering har kommenterat TPLF-uppgifterna.
Regeringstjänstemän i Uganda säger, mot löfte om anonymitet, att president Yoweri Museveni på måndagen ska börja medla för att få igång eldupphörförhandlingar mellan parterna.
Både FN och Afrikanska unionen (AU) har varnat för att konflikten i Tigray kan spilla över på angränsande regioner.
Uppgifter om massakrer
Hundratals människor har hittills dödats i stridigheterna, som inleddes då fredspristagaren Abiy Ahmed skickade soldater för att slå tillbaka mot regionala styrkor i Tigray, efter anklagelser om att de senare angripit federala styrkor.
Rapporter om massakrer har även fått FN:s människorättschef Michelle Bachelet att uttrycka oro för att krigsbrott har begåtts.
Över 25 000 människor har flytt våldet och sökt sin tillflykt till grannlandet Sudan, där flyktingläger redan blivit överfulla, enligt sudanesiska myndigheter.
– Jag fylls av en omätlig sorgsenhet, säger den 40-årige flyktingen Gabriel, som kom till Sudan tidigare i veckan, till AFP om sin belägenhet.
(Pontus Ahlkvist/TT)