Hälsa

Kampen mot livsstilsanalfabeterna

Johan Holmsäter
Johan Holmsäter
loadingI dag ägnar vi 12–15 minuter dagligen åt att laga mat hemma, mot dryga två timmar för 50 år sedan. Foto: Grusho Anna/Shutterstock
I dag ägnar vi 12–15 minuter dagligen åt att laga mat hemma, mot dryga två timmar för 50 år sedan. Foto: Grusho Anna/Shutterstock

Har de som ger oss råd om hur vi ska leva blivit mer trovärdiga med åren? Kan vi lita på forskningen de hänvisar till? Är det någon av oss vanliga medborgare som kollar upp hur studierna är genomförda och vem som betalat för dem? Kan vi vara säkra på att industrin – som riskerar tänka mer på vinstmarginalen än på individens hälsa – inte har ett finger med i spelet?

Jag tänker tillbaka – kanske tio år – när jag såg på Kunskapskanalen på tv, hur det jag kallar ”livsstilsanalfabetismen” (okunskapen om att leva) företräddes av Livsmedelsverket i armkrok med livsmedelsindustrin och dess hantlangare. Där stod min då nyblivne hjälte Mats-Eric Nilsson, författare till ”Den hemlige kocken” och ”Äkta vara”, med Marit Paulsen med flera som vapendragare för kampen mot livsstilsanalfabeternas egennyttiga förhållningssätt. Jag minns att jag i panelen saknade hjärnforskaren Martin Ingvar som länge intresserat sig för hur vårt beteende styrs av hjärnans belöningssystem, ett system som livsmedelsindustrin sedan årtionden utnyttjat genom att sockra sina produkter med snabba kolhydrater, som i sin tur skapat en snabbt växande fetmaepidemi över hela vårt klot.

Jag minns hur Mats-Eric Nilsson vädjade till motsidan att släppa taget och lyssna inåt. Lyssna till vad våra sinnen har att berätta, snarare än att följa producentsidans förföriska knep för att lura oss med allehanda kemiska tillsatser som får oss att överge alla de gamla traditionella och njutbara matvanor vi tidigare mått så väl av.

Johan Holmsäter
Johan Holmsäter
Grundare av Friskis & Svettis
Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

Hälsa

Kampen mot livsstilsanalfabeterna

Johan Holmsäter
Johan Holmsäter
loadingI dag ägnar vi 12–15 minuter dagligen åt att laga mat hemma, mot dryga två timmar för 50 år sedan. Foto: Grusho Anna/Shutterstock
I dag ägnar vi 12–15 minuter dagligen åt att laga mat hemma, mot dryga två timmar för 50 år sedan. Foto: Grusho Anna/Shutterstock

Har de som ger oss råd om hur vi ska leva blivit mer trovärdiga med åren? Kan vi lita på forskningen de hänvisar till? Är det någon av oss vanliga medborgare som kollar upp hur studierna är genomförda och vem som betalat för dem? Kan vi vara säkra på att industrin – som riskerar tänka mer på vinstmarginalen än på individens hälsa – inte har ett finger med i spelet?

Jag tänker tillbaka – kanske tio år – när jag såg på Kunskapskanalen på tv, hur det jag kallar ”livsstilsanalfabetismen” (okunskapen om att leva) företräddes av Livsmedelsverket i armkrok med livsmedelsindustrin och dess hantlangare. Där stod min då nyblivne hjälte Mats-Eric Nilsson, författare till ”Den hemlige kocken” och ”Äkta vara”, med Marit Paulsen med flera som vapendragare för kampen mot livsstilsanalfabeternas egennyttiga förhållningssätt. Jag minns att jag i panelen saknade hjärnforskaren Martin Ingvar som länge intresserat sig för hur vårt beteende styrs av hjärnans belöningssystem, ett system som livsmedelsindustrin sedan årtionden utnyttjat genom att sockra sina produkter med snabba kolhydrater, som i sin tur skapat en snabbt växande fetmaepidemi över hela vårt klot.

Jag minns hur Mats-Eric Nilsson vädjade till motsidan att släppa taget och lyssna inåt. Lyssna till vad våra sinnen har att berätta, snarare än att följa producentsidans förföriska knep för att lura oss med allehanda kemiska tillsatser som får oss att överge alla de gamla traditionella och njutbara matvanor vi tidigare mått så väl av.

Johan Holmsäter
Johan Holmsäter
Grundare av Friskis & Svettis
Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025