(TT)
Upptäcktes 2013: Det har gått tio år sedan Brantafors vattenverk i Kallinge stängdes efter att det kommunala vattenbolaget funnit höga halter av giftiga PFAS-ämnen – så kallade evighetskemikalier – i dricksvattnet. Misstanken väcks att en närliggande brandövningsplats på F17 är utsläppskällan.
Januari 2014: Försvarsmakten inleder ett fördjupat utredningsarbete på F17 och senare konstateras höga halter i grundvattnet liksom läckage ut i Ronnebyån.
Mars 2014: Blodprover på en grupp elvaåringar visar på mycket hög halt av PFAS i blodet i jämförelse med svensk allmänbefolkning och en lokal kontrollgrupp som inte har druckit av det förorenade vattnet.
20 september 2016: PFAS-föreningen stämmer det kommunala bolaget Ronneby Miljö och Teknik AB (Miljöteknik) vid Blekinge tingsrätt.
Först i april 2021 kommer Blekinge tingsrätt med sin dom – det kommunala vattenbolaget är skadeståndsskyldigt. Förhöjda halter av PFAS – vilket kan ge hälsorisker – är en personskada.
Kommunen väljer att överklaga och hovrätten över Skåne och Blekinge river fyra dagar före julafton 2022 upp tingsrättsdomen. Hovrätten anser att de höga halterna av PFAS i blodet visserligen innebär en förändring av kropparna, men att personerna som har stämt vattenbolaget inte har kunnat bevisa att förändringen i sig utgör en skada på kroppen.
Den 5 december 2023 kommer HD med sin dom – 3 644 dagar efter att vattenverket stängts – och meddelar att det kommunala vattenbolaget i Ronneby ska betala skadestånd till drabbade som fått i sig PFAS via dricksvattnet.