Veganska morotsscones
Det ursprungliga receptet (som ni hittar här) kommer från en av mina personliga favvobloggar, nämligen Karin Evelina.
De är verkligen supergoda precis som de är i Evelinas recept! Jag har bara en hopplös tendens att alltid göra min egen variant, alldeles oavsett vad jag lagar eller bakar… 😅 Således bytte jag ut en del av dinkelmjölet mot några andra mjölsorter, samt adderade riven morot (vilket såklart är valfritt). Hur som helst, här kommer receptet:
Veganska morotsscones
Antal: 4 st
Ingredienser:
1 ½ dl grahamsmjöl
1 ½ dl dinkelmjöl
1 dl havremjöl*
½ dl vetegroddar
2-3 tsk bakpulver
¼ tsk salt
½ dl olivolja
2 dl havremjölk
1 st liten morot (finriven)
Ev. solros- och pumpakärnor till topping
Gör såhär:
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda mjöl, vetegroddar, bakpulver och salt i en bunke. Häll sedan i olivolja (lite i taget) och fördela den jämnt med hjälp av fingertopparna. Rör i mjölken, och tillsätt slutligen den finrivna moroten.
Klicka ut fyra stycken scones (med hjälp av en sked) på en oljad plåt/en plåt med bakplåtspapper. Blöt händerna med kallt vatten och forma sconesen, toppa eventuellt med solros- och pumpakärnor.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter, eller tills de känns färdiga.
Tips! Dela eventuellt sconesen på mitten och låt halvorna gräddas ytterligare några minuter (med snittytan uppåt) på eftervärme.
* Jag brukar göra eget havremjöl genom att mixa havregryn i en matberedare. Oftast gör jag 5-10 dl på en gång, som jag sedan förvarar i en glasburk med snäpplock.
Inser nu när jag tittar på bilderna att jag kunde gräddat sconesen ytterligare någon eller ett par minuter, så att de fått lite mer färg, haha… Men de var goda ändå! 😉
Serverade sconesen med nöt-/frösmör, microgreens och ‘blåbärssylt’ gjord på blåbär, chiafrön och en uns vaniljpulver (går såklart även att tillsätta valfri sötning om man vill).
Nöt- och frösmör
Nöt- och frösmör gör man också enkelt själv om man vill! Det är bara att rosta dem i ugnen tills de är gyllene i färgen (150-175 ºC). Passa dem noga så att de inte bränns, och rör om då och då.
Om man har hasselnötter i smöret är det godast att gnugga bort skalen när de rostats (annars blir det lätt beskt). En kökshandduk funkar fint till detta!
Låt nötter och frön svalna ordentligt och mixa dem sedan i matberedaren, minst 5-10 minuter (ju längre tid, ju slätare smör). Tillsätt salt efter smak och ev. lite valfri vegetabilisk olja (gärna relativt smakneutral). Obs! Matberedaren kan behöva vila efter några minuter, för att inte överhettas.
Jag är verkligen så svag för alla typer av nöt-/frösmör; mandelsmör, jordnötssmör, solrosfrösmör… gaah, det är ju verkligen så gott! 😋
Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.