Här tänkte jag tipsa om ett gäng riktigt goda vego-varianter av några vanliga frukostar. Självklart går de fint att äta även som mellis eller kvällsmat.
1. Gröt/Overnight oats
Två av mina favvo-frukostar är havregrynsgröt och ‘overnight oats’ – det är enkelt, gott och mättande! Havregrynsgröten serveras med valfri topping (min favorit är ett halvt äpple, blåbär och solrosfrön) och valfri mjölk.
Overnight oats är en kall variant av gröt, som med fördel kan göras kvällen innan och är ett smidigt alternativ om du vill spara tid på morgonen.
Till 1 portion behöver du:
1 – 1 ½ dl havregryn
1 msk chiafrön
½ dl kokosflingor
1 ½ – 2 dl valfri mjölk
ett uns vaniljpulver
frukt/bär
Blanda ihop samtliga ingredienser och ställ i kylen, gärna över natten men minst ett par timmar. Bär kan tillsättas på kvällen eller precis innan servering. Toppa med exempelvis frukt, bär, russin, frön eller nötter. (Vaniljpulvret kan uteslutas, alternativt ersättas med exempelvis kanel och/eller kardemumma.)
Veganskt: Välj valfri växtbaserad mjölk, exempelvis havre-, soja- eller mandelmjölk. (Recept på havremjölk hittar du här)
Vegetariskt: Vanlig ‘ko-mjölk’ är ok
2. Macka/smörgås
Gillar du att starta dagen med någon eller ett par smörgåsar? Här kommer några gröna förslag till pålägg, många av dem kan med fördel kombineras med varandra:
• hummus • nöt/frösmör • grönsaker • groddar • avokado • röror/spreads • marmelad/sylt • frukt •
Det finns även veganska substitut på bland annat ost, skinka och prickig korv i lite större/välsorterade matvarubutiker.
Veganskt: Välj bröd och pålägg som är fria från mejeri- och övriga animaliska produkter. Smöret kan ersättas med vegetabiliskt margarin (personligen undviker jag dock det).
Vegetariskt: Smör, mjölk och övriga mejeriprodukter är generellt okej – kontrollera dock så att de inte innehåller gelatin. Många ostar innehåller även löpe som inte är vegetariskt, välj därför ost med vegetabiliskt/bakteriellt ystenzym.
Hummus med en twist
Det här behöver du:
2 st förpackningar kikärtor (tetra om 380 g, resp. 230 g avrunnen vikt)
2 msk olja (raps/oliv)
2 msk tamari (japansk sojasås)*
3 msk pressad citronsaft
1-2 st vitlöksklyftor
spiskummin efter smak
ev. persilja i och till garnering
* Tamarin går att ersätta mot en mindre mängd salt, men blir (enligt min mening) inte riktigt lika god då.
Gör såhär:
Slå över kikärtorna i en finmaskig sil och skölj dem ordentligt i kallt vatten. Skala och pressa vitlöken. Mixa kikärtor med olja och citronsaft till en riktigt jämn smet, jag använder matberedaren men eventuellt går det kanske även köra med en mixerstav. Tillsätt sedan övriga ingredienser och mixa ordentligt. Häll upp röran på burkar med tätslutande lock och garnera eventuellt med persilja. Förvaras i kylskåp, i uppemot en vecka.
Nöt-/frösmör
Att göra eget nöt-/frösmör är enkelt! Rosta frön/nötter i ugnen, 150-175 ºC, tills de är gyllene till färgen. Passa dem noga så att de inte bränns och rör om då och då. Låt dem svalna och mixa i matberedaren minst 5-10 minuter (ju längre tid, ju slätare smör). Tillsätt salt efter smak och ev. lite valfri vegetabilisk olja (gärna relativt smakneutral).
Obs! Matberedaren kan behöva vila efter några minuter, för att inte överhettas.
3. Yoghurt/mjölk med müsli/flingor
Föredrar du att starta dagen med en tallrik flingor med mjölk, eller kanske yoghurt med müsli? Det går fint även när man äter vegetariskt eller veganskt! Välj valfri mjölk/yoghurt och toppa med exempelvis flingor, müsli, granola, nötter, frön, torkad frukt eller bär.
Veganskt: Välj växtbaserad mjölk/yoghurt, exempelvis havre-, soja-, mandel- eller nötbaserade produkter.
Vegetariskt: Vanliga mejeriprodukter baserade på ko-mjölk är okej. Kontrollera dock att yoghurten inte innehåller gelatin (används i vissa fall som förtjockningsmedel).
4. Smoothie/smoothie bowl
Smoothie är verkligen supergott och ingredienserna går närmast att variera i oändlighet. Nedan kommer några förslag på ingredienser:
• frukt • bär • valfri mjölk • groddar • gröna blad (typ babyspenat och liknande) • chiafrön • kokosflingor • örter (tex mynta eller citronmeliss) • alger (typ spirulina och chlorella) • olika typer av pulver (tex nypon, vetegräs eller blåbär) •
För smoothie bowl: gör smoothien lite tjockare, genom att antingen ta en mindre mängd mjölk alternativt addera saker som får den att tjockna; typ chiafrön/kokosflingor. Toppa med exempelvis granola, nötter, frön, kokosflingor mm.
Veganskt: Välj valfri växtbaserad mjölk, exempelvis havre-, soja- eller mandelmjölk
Vegetariskt: Vanlig ‘ko-mjölk’ är ok
5. Pannkakor
Vissa dagar (typ på helgen) kan det vara härligt att lyxa till det med pannkakor till frukost! Det finns verkligen en uppsjö av recept att välja mellan. Men några av de enklaste jag provat, är dessa:
4-5 små pannkakor, 15 min
• 1 banan • 1 dl kokosmjölk • 1 ½ dl havregryn • ev. en nypa vaniljpulver •
Blanda alla ingredienser med en stavmixer eller i en matberedare. Stek pannkakorna i kokosolja. Toppa med exempelvis äppelmos, bär och kokosflingor.
Veganskt: Välj veganska recept eller ersätt mejeriprodukterna med växtbaserade alternativ. Ägg kan i många recept ersättas med kikärtsspad/bakpulver/’chia-ägg’
Vegetariskt: Mejeriprodukter och ägg är ok
6. Veganska morotsscones
Det här behöver du (4 st):
1 ½ dl grahamsmjöl
1 ½ dl dinkelmjöl
1 dl havremjöl*
½ dl vetegroddar
2-3 tsk bakpulver
¼ tsk salt
½ dl olivolja
2 dl havremjölk
1 st liten morot (finriven)
Ev. solros- och pumpakärnor till topping
Gör såhär:
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda mjöl, vetegroddar, bakpulver och salt i en bunke. Häll sedan i olivolja (lite i taget) och fördela den jämnt med hjälp av fingertopparna. Rör i mjölken, och tillsätt slutligen den finrivna moroten.
Klicka ut fyra stycken scones (med hjälp av en sked) på en oljad plåt/en plåt med bakplåtspapper. Blöt händerna med kallt vatten och forma sconesen, toppa eventuellt med solros- och pumpakärnor.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter, eller tills de känns färdiga.
Tips! Dela eventuellt sconesen på mitten och låt halvorna gräddas ytterligare några minuter (med snittytan uppåt) på eftervärme.
* Jag brukar göra eget havremjöl genom att mixa havregryn i en matberedare. Oftast gör jag 5-10 dl på en gång, som jag sedan förvarar i en glasburk med snäpplock.
Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.