loading



Foto: Sandra Junhammar
Foto: Sandra Junhammar
Blogg

Naturligare liv: Prova goda biskvier sötade med dadlar – raw och vegan

Sandra Junhammar

En utav mina absoluta favoritkakor har alltid varit chokladbiskvier. Min mormor bakar världens godaste!

Men eftersom jag i största möjliga mån försöker undvika vitt socker, och dessutom inte längre äter varken ägg eller mejeriprodukter – var det länge sedan jag åt dessa kakor. För en tid sedan blev jag dock så himla sugen på biskvier att jag bestämde mig för att försöka ta fram en lite nyttigare (och vegansk) variant på dessa kakor. Sagt och gjort!

Personligen tycker jag att de blev supergoda, och tänkte därför dela med mig av receptet. Hoppas att ni gillar dem!

Foto: Sandra Junhammar

Foto: Sandra Junhammar

Veganska chokladbiskvier

Ca 15 st (små)

Ingredienser:

Bottnar:

1 ½ dl hasselnötter
1 ½ dl sötmandel
7 färska dadlar
2 msk kokosolja
1 msk kallt vatten
en nypa salt
en uns vaniljpulver

Fyllning:

20 färska dadlar
¾ dl kakao
3 msk vatten*
1 msk kokosolja
½ tsk vaniljpulver
en till två nypor salt

Glasyr:

100 g mörk choklad, minst 70% kakao (vegan)

*För alternativ smaksättning på fyllningen – tex kaffe/choklad eller apelsin/choklad – kan delar av vattnet ersättas med kallt kaffe eller juice från en pressad apelsin. (Smaka av!)

Gör såhär

Bottnar:

Mixa hasselnötter + mandel i en matberedare till ett grovt mjöl. Kärna ur dadlarna och tillsätt dem. Addera resterande ingredienser och mixa till en jämn deg. Forma till bollar och platta till dem, så att de blir ca 4 cm i diameter. Ställ in kylen/frysen.

Fyllning:

Kärna ur dadlarna och mixa dem tillsammans med övriga ingredienser till en jämn smet. Bred smeten över bottnarna i en toppig form. Låt vila en stund i kylen/frysen.

Glasyr:

Smält chokladen över ett vattenbad. Doppa kakorna hastigt i chokladen så att fyllningen blir helt täckt. Vrid kakan lite så att överflödig choklad kan rinna av. Ställ kakorna kallt.

Foto: Sandra Junhammar

Chokladbiskvierna går bra att frysa.

Foto: Sandra Junhammar

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

 

Det är halvtidsuppträdande i matchen – den lilla flickan stjäl showen

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loading



Foto: Sandra Junhammar
Foto: Sandra Junhammar
Blogg

Naturligare liv: Prova goda biskvier sötade med dadlar – raw och vegan

Sandra Junhammar

En utav mina absoluta favoritkakor har alltid varit chokladbiskvier. Min mormor bakar världens godaste!

Men eftersom jag i största möjliga mån försöker undvika vitt socker, och dessutom inte längre äter varken ägg eller mejeriprodukter – var det länge sedan jag åt dessa kakor. För en tid sedan blev jag dock så himla sugen på biskvier att jag bestämde mig för att försöka ta fram en lite nyttigare (och vegansk) variant på dessa kakor. Sagt och gjort!

Personligen tycker jag att de blev supergoda, och tänkte därför dela med mig av receptet. Hoppas att ni gillar dem!

Foto: Sandra Junhammar

Foto: Sandra Junhammar

Veganska chokladbiskvier

Ca 15 st (små)

Ingredienser:

Bottnar:

1 ½ dl hasselnötter
1 ½ dl sötmandel
7 färska dadlar
2 msk kokosolja
1 msk kallt vatten
en nypa salt
en uns vaniljpulver

Fyllning:

20 färska dadlar
¾ dl kakao
3 msk vatten*
1 msk kokosolja
½ tsk vaniljpulver
en till två nypor salt

Glasyr:

100 g mörk choklad, minst 70% kakao (vegan)

*För alternativ smaksättning på fyllningen – tex kaffe/choklad eller apelsin/choklad – kan delar av vattnet ersättas med kallt kaffe eller juice från en pressad apelsin. (Smaka av!)

Gör såhär

Bottnar:

Mixa hasselnötter + mandel i en matberedare till ett grovt mjöl. Kärna ur dadlarna och tillsätt dem. Addera resterande ingredienser och mixa till en jämn deg. Forma till bollar och platta till dem, så att de blir ca 4 cm i diameter. Ställ in kylen/frysen.

Fyllning:

Kärna ur dadlarna och mixa dem tillsammans med övriga ingredienser till en jämn smet. Bred smeten över bottnarna i en toppig form. Låt vila en stund i kylen/frysen.

Glasyr:

Smält chokladen över ett vattenbad. Doppa kakorna hastigt i chokladen så att fyllningen blir helt täckt. Vrid kakan lite så att överflödig choklad kan rinna av. Ställ kakorna kallt.

Foto: Sandra Junhammar

Chokladbiskvierna går bra att frysa.

Foto: Sandra Junhammar

Sandra Junhammar brinner för yoga, hållbar livsstil och personlig utveckling. Hon har valt ett liv i frivillig enkelhet och tagit en paus från jobbet som byggnadsingenjör. Sandra intresserar sig för självhushållning och strävar efter att leva nära och i samklang med naturen. I sina texter lyfter hon ämnen som rör hälsan och miljön, men också normer, minimalism och downshifting. Förhoppningen är att inspirera andra att frigöra tid och må bättre. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg

 

Det är halvtidsuppträdande i matchen – den lilla flickan stjäl showen

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024