Muslimsk skola har haft könsuppdelning i 22 år – politiker vill stänga den
En skola i Göteborg har haft könsuppdelad undervisning i 22 år. Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images


I över 20 år har Römosseskolan i Göteborg haft könsuppdelad undervisning i flera ämnen, rapporterar SVT Nyheter Väst.

Den muslimska friskolan, som ligger i Gårdsten i Göteborg och har cirka 500 elever, bedriver undervisning från förskolan till årskurs nio. Skolan har återkommande fått kritik av Skolinspektionen.

Pågått under lång tid

Enligt en rapport från myndigheten, som tv-kanalen har tagit del av, har skolan sedan starten haft könsseparerade lektioner i 22 år.

– Utifrån de uppgifter vi har fått har man tillämpat nån typ av könsseparerad undervisning på den här skolan under lång tid ja, säger Frida Eek, jurist vid Skolinspektionen, till SVT.

Tidigare har myndigheten inte haft möjligheten att kritisera könsuppdelningen. Detta eftersom det fram tills för två år sedan fanns utrymme i lagen som innebar att man kunde dela upp elever i grupper vad gäller undervisning ”av känslig karaktär”.

Tv-kanalen har flera gånger försökt komma i kontakt med huvudmannen för Römosseskolan och dess ledning, men utan någon framgång.

”Farligt för barnen”

Skolinspektionen har tidigare kritiserat skolan, bland annat för att yngre elever upplevt att böner inte har varit frivilliga.

Enligt SVT är politikerna i Göteborg ense om att könsuppdelningen på Römosseskolan är oacceptabelt och odemokratiskt.

– Det är farligt för barnen och för samhället att det blir så här, säger Marina Johansson, (S) kommunalråd i Göteborg, till tv-kanalen.

SVT rapporterar att partierna i kommunfullmäktige har skrivit under ett yrkande till Skolinspektionen där man begär att skolan ska stängas ner.

Friskola med kopplingar till jihadism mister tillståndet

Skolinspektionen stänger muslimsk friskola

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.