Friskola med kopplingar till jihadism mister tillståndet
Den omstridda muslimska friskolan Safirskolan, tidigare Vetenskapsskolan, blir av med sitt tillstånd. Foto: Epoch Times/Skärmbild/Facebook


Den omstridda Safirskolan, tidigare Vetenskapsskolan, i Göteborg blir av med sitt tillstånd på grund av bristande lämplighet, skriver Skolinspektionen i ett pressmeddelande.

Tidigare huvudmannen och ägaren till skolan, Abdel-Nasser el-Nadi är en av de sex radikala islamister som Säpo bedömer som ett säkerhetshot mot landet och som regeringen beslutat att utvisa.

Risk för radikalisering

Skolinspektionen skriver i sitt beslut att nya vd:n för Safirskolan, Jihane Jdidi, ”inte har den lämplighet som krävs för att bedriva skolverksamhet”. Hon bedöms ha en långsiktig koppling till el-Nadi och man menar ”att det finns allvarliga brister i huvudmannens ägar- och ledningskrets för Safirskolan AB”.

Myndigheten anser att eleverna ”även i fortsättningen [riskerar] att utsättas för radikalisering och rekrytering till miljöer som accepterar våld eller grov brottslighet som metod för politisk förändring”.

Skolan, som har cirka 450 elever, har tidigare fått hård kritik av Skolinspektionen, bland annat för sina religiösa inslag i undervisningen och att flickor och pojkar får sitta åtskilda. Vid ett särskilt pass fick eleverna lära sig att tjejer ska ha slöja på sig och inte vara offentliga.

Sedan starten har skolan fått 275 miljoner kronor i statliga medel.

Jihane Jdidi säger till TT att man kommer att överklaga beslutet. Samtidigt förnekar hon att den tidigare ägaren har någon kontroll över skolverksamheten.

Fyra IS-återvändare jobbade på Vetenskapsskolan

IS-återvändare jobbade på skolan

I Försvarshögskolans rapport, ”Mellan salafism och salafistisk jihadism”, nämns skolan flera gånger. Säpo har besökt den flera gånger efter att det har framkommit att personal har kopplingar till den jihadistiska miljön.

Tidigare har Doku och Expressen avslöjat att fyra IS-återvändare har arbetat på skolan. Genom åren har man haft ytterligare sju anställda som har kopplingar till den islamistextremistiska miljön.

De båda tidningen har också avslöjat att Abdel-Nasser el-Nadi har fört ut miljontals kronor till konton i utlandet, bland annat till Saudiarabien och Malta.

I början av november rapporterade P4 att han inte har anmält sig hos polisen på över en månad trots att han har anmälningsplikt. Man tror att han kan ha försvunnit utomlands.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.