Radikale islamisten skickade skolpengar till utlandet
Imamen och tidigare vd:n för Vetenskapsskolan i Göteborg, Abdel Nasser El Nadi. Foto: Skärmdump/Facebook/Privat


Den tidigare vd:n för den omstridda Vetenskapsskolan, Abdel-Nasser El Nadi, har fört ut miljontals kronor till konton i utlandet, bland annat Saudiarabien och Malta. Det avslöjar Doku i samarbete med Expressen.

Han är av de sex radikala islamisterna som regeringen har beslutat att utvisa eftersom de utgör hot mot rikets säkerhet. Han anses vara ledande inom den jihadistiska miljön i Göteborg och Västsverige.

Spårlöst försvunnen

På onsdagen rapporterade P4 Göteborg att han inte har anmält sig hos polisen på över en månad trots att han har anmälningsplikt. Han är nu spårlöst försvunnen och man tror att han kan ha försvunnit utomlands.

El Nadis har via sin utbildningskoncern, där flera friskolor finansieras med hjälp av statlig skolpeng, fört ut miljontals kronor till utlandet. Den muslimska Vetenskapsskolan har fått 275 miljoner kronor i statliga medel sedan starten. Enligt de två tidningarna har pengar regelbundet förts över mellan olika bolag och personer som har nära kopplingar till honom och Vetenskapsskolan.

Flera överföringar gjordes mellan 2015 och 2017 till konton i Saudiarabien. Tillsammans rör det sig om 950 000 kronor. Vid ett tillfälle skickades 350 000 kronor till Tyskland.

Genom sina andra bolag har han också fört över stora summor pengar till ett investeringskonto på Malta som han äger tillsammans med en saudisk medborgare. I februari förde han, via sitt bolag Gbg Konstruktion, över mer än 4 miljoner kronor till kontot i Malta.

Advokaten Lars-Erik Olsson, som El Nadi och Vetenskapsskolan har anlitat, säger till Expressen att överföringarna har skett på ett korrekt sätt. Han ”förutsätter att det är vinstmedel” och ”överskott i verksamheten”.

I våras grep Säpo Abdel-Nasser El Nadi tillsammans med fem andra radikala islamister och satte de i förvar. I samband med detta frös man bankkonton i Sverige och utlandet som var kopplade till honom. På grund av detta har Vetenskapsskolan och bolagen öppnat konton i en annan bank.

Kopplingar till jihadism

Doku och Expressen har försökt att få kontakt med honom angående utbetalningarna till utlandet. En person som är närstående till honom har svarat att han är villig att besvara frågor. Men därefter har kontakten brutits.

Det var i september som han släpptes från Migrationsverkets förvar. Sedan dess har han inte anmält sig hos polisen som han är skyldig att göra.

Under våren började Ekobrottsmyndigheten i Göteborg utreda El Nadis verksamhet då man bland annat fattade misstankar om grovt penningtvättsbrott och grovt skattebrott. Men utredningen lades sedan ned i brist på bevis samtidigt som en mindre del av utredningen fortsatt är öppen.

I Försvarshögskolans rapport, ”Mellan salafism och salafistisk jihadism”, nämns Vetenskapsskolan, som tidigare i år bytte namn till Safirskolan, flera gånger. Säpo har också besökt skolan efter att det har framkommit att personal har kopplingar till jihadistisk extremism.

Tidigare har Expressen och Doku avslöjat att fyra IS-återvändare har fått arbete på skolan. Genom åren har man även haft ytterligare sju anställda som har kopplingar till den jihadistiska miljön.

Skolinspektionen har också riktat hård kritik mot skolan för sin undervisning, bland annat för sina religiösa inslag. Det har också framkommit kritik för den bristande sexualundervisningen och att pojkar och flickor ska sitta åtskilda. Eleverna fick under ett särskilt pass lära sig att tjejer ska ha slöja och inte vara offentliga.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.