Tidigare vd:n för Vetenskapsskolan ska utvisas
Imamen och tidigare vd:n för Vetenskapsskolan i Göteborg, Abdel Nasser El Nadi. Foto: Skärmdump/Facebook/Privat


Den tidigare vd:n för Vetenskapsskolan, Abdel Nasser El Nadi, ska utvisas efter ett beslut som regeringen fattade på torsdagen. Han anses utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Det rapporterar SVT Nyheter Väst.

Han är av de sex ledande personer inom den radikala islamistmiljön som under våren frihetsberövades på begäran av Säkerhetspolisen.

Hemligstämplat

Regeringen har hemligstämplat vad han har gjort och vill samtidigt inte kommentera beslutet, enligt tv-kanalen. Inte heller Säpo uttalar sig på grund av ”integritetsskäl och säkerhetsskäl”.

Det var den 5 juli som Migrationsverket beslutade om att El Nadi ska utvisas. Samtidigt anser man det omöjligt eftersom han riskerar förföljelse i sitt hemland, Egypten. Detta då han kan komma att utsättas för ”omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning”.

Tidigare har Doku tagit del av handlingar från Migrationsöverdomstolen. Där framgår det att man finner skäl att anta att han ”har bedrivit sådan verksamhet som utgör fara för rikets säkerhet och att det finns anledning att anta att han kommer att fortsätta verksamheten här”.

Kopplingar till jihadism

Han var tidigare vd och huvudman för den omstridda Vetenskapsskolan. Han har tidigare fått kritik för sina kopplingar till den islamistiska extremismen och jihadistiska miljön i Göteborg och Västsverige.

I Försvarshögskolans rapport, ”Mellan salafism och salafistisk jihadism”, nämns Vetenskapsskolan flera gånger. Säpo har också besökt skolan efter att det har framkommit att personal har kopplingar till jihadistisk extremism.

Tidigare har Expressen och Doku avslöjat att minst fyra IS-återvändare har fått arbete på skolan. Genom åren har man även haft ytterligare sju anställda som har kopplingar till den extremistiska och jihadistiska miljön.

Skolinspektionen har också riktat hård kritik mot skolan för sin undervisning, bland annat för sina religiösa inslag. Det har också framkommit kritik för den bristande sexualundervisningen och att pojkar och flickor ska sitta åtskilda. Eleverna fick under ett särskilt pass lära sig att tjejer ska ha slöja och inte vara offentliga.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.