Radikala islamister har kopplingar till förskolor och familjedaghem
Flera radikala islamister har kopplingar till förskolor och familjedaghem. Foto: Iwona Olczyk


Flera radikala islamister har kopplingar till förskolor och familjedaghem. Flera verksamheter har fått avslag på sina ansökningar och några är nu under utredning. Det visar en granskning som Aftonbladet har gjort.

Nyligen stoppade Göteborgs förskolenämnd ett familjedaghem med omedelbar verkan eftersom verksamheten hölls hos den kända radikala islamisten Anas Khalifa.

– Vi hade tre ärenden i juni som kan kopplas till den här typen av verksamheter. En av de här personerna som var berörd i ett av ärendena har redan verksamhet hos oss idag men i augusti fattades beslut om tillfälligt verksamhetsförbud för den, säger Amanda Larsson på förskoleförvaltningen i Göteborg till nyhetsbyrån TT.

Anledningen till att tre ärenden nekades under en månad kan bero på att en lagändring trädde i kraft vid årsskiftet rörande tillstånd för att driva enskild verksamhet inom skolverksamhet.

Terrorexperten: ”Horribelt”

Anas Khalifa omnämns i Försvarsskolans rapport, ”Mellan salafism och salafistisk jihadism”. Han är känd för att ha hyllat jihad och har bland annat sagt att den största uppoffringen en muslim kan göra är att ge sitt liv för islam. Han har också predikat att kvinnor ska täcka sig från topp till tå och att muslimer inte ska gå på studentfirande.

I våras stoppades en förskola från att öppna i Göteborg då det fanns kopplingar till Khalifas extrema åsikter. Han är dock inte ensam om att ha kopplingar till den extremistiska miljön. Under våren avslogs även två andra ansökningar. En av de kom från den tidigare vd:n för Vetenskapsskolan, Abdel-Nasser El Nadi, som nyligen satt i Migrationsverkets förvar på uppdrag av Säpo. Han blev dock nekad att starta en förskola på grund av sina kopplingar till den våldsbejakande jihadismen.

– Det är horribelt. Det här sker i en ålder där barn är som mest formativa, säger terrorexperten Magnus Ranstorp till Aftonbladet.

Aftonbladet skriver att en ansökan om familjedaghem i samma veva också nekades. Kvinnan som låg bakom den har tidigare varit tillsammans med en man som i USA har dömts för brott med kopplingar till terror. Hennes nuvarande man har ett nära samarbete med Anas Khalifa.

”För lite tillsyn”

Föräldrakooperativet Bilaal, som har verksamhet i Umeå, Gävle och Söderhamn, knyts också till den extremistiska miljön. En tidigare styrelsemedlem sitter i förvar på uppdrag av Säkerhetspolisen eftersom man menar att han utgör ett hot mot rikets säkerhet.

Tidningen skriver att även kommunen i Eskilstuna har stött på islamister som vill starta förskola. Magnus Ranstorp säger till Aftonbladet att driva förskolor och familjedaghem är ett sätt för radikala islamister att få in pengar.

– Det är lukrativt. Ett par barn kan generera ganska stora summor. Det handlar också om att de vill hermetiskt sluta sig gentemot samhället i stort. Det börjar med förskolor och går ända upp till gymnasiet.

Han anser att Göteborg har bra kunskap om den extremistiska miljön. Samtidigt menar han att det i många andra kommuner ”finns obefintlig fokus på den frågan” och ”att det finns för lite tillsyn i verksamheten”.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.