I Linköpings kommun saknas 42 barn och ungdomar från förskoleklass till årskurs nio efter sommarlovet. I Norrköping och Mjölby rör det sig om 24 respektive fem elever. I vissa fall tror man att det handlar om barn som kan ha förts utomlands. Det rapporterar P4 Östergötland.
I Linköpings kommun vet man inte vad som har hänt med eleverna. Man har därför gjort en orosanmälan för samtliga elever till socialtjänsten.
”Mer uppmärksamma”
Christel Horsak, skolchef i Linköpings kommun, säger till P4 att man på olika sätt har försökt kontakta föräldrarna men utan resultat.
Hon menar dock att det är för tidigt att säga om det handlar om familjer som har flyttat inom Sverige utan att meddela Skatteverket eller om det handlar om barn som har förts utomlands mot deras vilja.
24 elever saknas i Norrköpings kommun. Det rör sig om förskolan till årskurs åtta.
Sofie Lindén, utbildningsdirektör i Norrköpings kommun, säger till kanalen att man efter sommarlovet har skickat ut en enkät till alla skolor för att kolla av läget vad gäller bortfall av barn. Hittills handlar det om 24 orosanmälningar.
– Det vi har bett våra enheter att vara extra uppmärksamma på det är om man misstänks ha förts utomlands eller att en elev kan har lämnat landet frivilligt – då utifrån radikalisering eller dels våldbejakande extremism.
Det handlar om 14 flickor och 10 pojkar. Förra året under samma period saknades 14 elever. Lindén tror att det beror på att ”vi är mer uppmärksamma och faktiskt anmäler en gång för mycket i bästa fall”.
”Otroligt sorgligt”
Fem gymnasieelever saknas i Mjölby kommun. Tre veckor in på höstterminen har skolan fortfarande inte gjort någon orosanmälan till socialtjänsten.
– Det är inte anmält i dag, säger Christer Lordh, utbildningschef i Mjölby kommun, till P4.
Han säger till radion att det inte finns någon klar rutin hur många dagar det måste gå innan man gör en anmälan. Han menar att det avgörs av rektorn på den som skola som det berör.
Christina Malmqvist, som är rådgivare om frågor kring hedersrelaterat våld, reagerar starkt när hon får höra att man inte har gjort någon orosanmälan.
– Det är otroligt sorgligt att det finns barn och unga vuxna som är försvunna och det är inga som saknar dem, och det är ingen som gör någonting, säger hon till P4.
Enligt SvD, som hänvisar till nya siffror från den nationella stödlinjen, har minst 44 barn förts ur Sverige i år.
Regeringen satsar
På hemsidan hedersförtryck.se finns stödtelefon dit man kan ringa om man till exempel misstänker att någon riskerar att föras utomlands mot sin vilja för att giftas bort.
Malmqvist säger till Folkbladet att man tar emot allt fler samtal.
– Det kan bero på att vi är mer kända, att folk uppmärksammar det här mer. Vi kan se en ökning och en större medvetenhet.
TV4 Nyheterna rapporterar att regeringen, tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, satsar 55 miljoner kronor om året för att bekämpa hedersförtryck. Pengarna ska bland annat gå till att utbilda personal inom myndigheter som socialtjänsten, polisen och sjukvården.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger till P4 att regeringen nu också ska se till att skolorna får det stöd som de behöver i arbetet med att förebygga hedersvåld.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.