De senaste åren har Persboskolan i Skultuna utanför Västerås haft dåliga skolresultat och präglats av bristande elevhälsa. Hälften av lärarna, omkring tio personer, har sagt upp sig. Det rapporterar VLT.
Persboskolan har haft en hög omsättning av lärare de senaste åren på grund av den stökiga arbetsmiljön. I år är det fler lärare än någonsin som säger upp sig, skriver tidningen.
Kritik från Skolinspektionen
Flera har också sagt upp sig efter beskedet om att skolan nu ska slås ihop med Tibbleskolan och Romfartuna till en enda verksamhet. Tanken är att det inte ska bli ett för stort steg att gå från den fungerande Tibbleskolan till den mindre fungerande Persboskolan.
Skolinspektionen har tidigare kritiserat den sistnämnda skolan. Persboskolan har dock förstärkt elevhälsan och omorganiserat en del av arbetet efter hot om vite.
– Vi ska inte sticka under stol med att elevhälsan inte har fungerat. Och i och med att vi blir en enda skolenhet har det varit mycket jobb med att införa nya strukturer och rutiner, säger Annica Avelin, som blir ny rektor för hela enheten, till VLT.
Hon konstaterar samtidigt att många lärare inte har mått bra på arbetsplatsen.
– Det har varit en stökig arbetsmiljö.
Hot och våld fortsätter att öka
Nu har man satt in flera åtgärder. Man har bland annat gått med i Västerås stads vikariepool och anställt två socialpedagoger. Samtidigt pågår rekrytering av lärare.
I februari skrev Lärarnas tidning att många lärare i landet säger upp sig trots att det råder brist på lärare. Orsaken är den bristfälliga arbetsmiljön.
En undersökning som Lärarnas riksförbund gjorde förra sommaren visar att varannan lärare har övervägt att lämna yrket.
Hot och våld i skolan fortsätter att öka. Mellan 2014 och 2018 kom det in 3 443 anmälningar till Arbetsmiljöverket. Förra året anmäldes 845 händelser om hot och våld i skolan i jämförelse med 2017 då det var 755 anmälningar.
I april vittnade lärare på Vivallaskolan i Örebro om en ohållbar situation där slagsmål, bråk och stök och vardag är vardag. Som följd av detta har sju lärare sagt upp sig och även rektorn har slutat, något som Nerikes Allehanda rapporterade om.
Nyligen genomförde Skolverket undersökningen, ”Attityder i skolan 2018”, där var fjärde lärare uppgav att de har utsatts för hot och våld på sin arbetsplats under det senaste läsåret.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld.
Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd!