Problemtyngda Vivallaskolan: Rektorn och sju lärare har sagt upp sig


Tidigare har lärare på Vivallaskolan i Örebro vittnat om en ohållbar situation där slagsmål, bråk och stök och fula ord är en vardag. Sju lärare har sagt upp sig och nu slutar även rektorn. Det skriver Nerikes Allehanda.

I början av april sjukskrev sig personalen på årskurs 2. Efter det hörde flera lärare av sig till tidningen och berättade om den ohållbara arbetssituationen.

”Regelrätta slagsmål varje dag”

En lärare berättade att man ”har regelrätta slagsmål i vår grupp varje dag”. En annan sade att det ”har aldrig varit så illa som nu” och menar att det är en vardag med för lite personal, stora barngrupper och ständiga bråk.

Lärarförbundet har anmält skolan till Arbetsmiljöverket eftersom man menar att arbetsmiljön är dålig och att det är en fara för personalens hälsa.

Skolan har också hårda sparkrav över sig och man har gjort sig av med 14 lärare. Samtidigt är det bara 36 procent av eleverna i årskurs 6 som har godkänt i kärnämnena svenska, engelska och matematik.

Många av eleverna är från ett utsatt område där det finns stora problem med socioekonomisk segregation, hög arbetslöshet och kriminalitet. Samtidigt har det också kommit många nyanlända till området och det finns barn som börjar på skolan utan att kunna språket.

Räcker inte till

Flera föräldrar har berättat att de har valt andra skolor till sina barn. Andra säger att man har försökt byta skola, men det har inte gått eftersom det har varit fullt på många andra håll, något som tidningen skrev om för en månad sedan.

Skolan tvingas nu att ta in tillfällig personal från kommunens bemanningspool.

Vivallaskolans rektor Åsa Fahlström har meddelat att hon säger upp sig och kommer att sluta i augusti. Enligt Nerikes Allehanda har hon valt att sluta eftersom hon tycker att det inte finns förutsättningar att driva skolan på bästa sätt.

– Det är hennes övertygelse att de förutsättningar hon har inte räcker till. Hon känner att hon inte har bitarna på plats, säger verksamhetschefen Ulf Aldén till tidningen.

Han säger att man tar problemen på allvar och att det ”gäller nu att hantera det här förnuftigt från förvaltningen”.

– Vi vet att det finns utmaningar, det är vi väl medvetna om. Men vi använder de positiva krafter som finns, säger han till Nerikes Allehanda.