Radikal islamist släpptes fri – försvunnen
Imamen Abdel-Nasser El Nadi. Foto: Skärmbild/Facebook


Den tidigare vd:n för en muslimsk friskola, Abdel-Nasser el Nadi, verkar ha försvunnit, rapporterar P4 Göteborg. Han är en av de sex radikala islamisterna som regeringen har beslutat att utvisa.

Enligt Säkerhetspolisen och regeringen anses de sex männen utgöra hot mot Sveriges säkerhet.

”Brottslig handling”

El Nadi har tidigare varit vd och huvudman för den omstridda muslimska friskolan Vetenskapsskolan. Han anses vara ledande inom den radikalislamistiska miljön i Göteborg och Västsverige.

Han har inte anmälts sig till polisen på en månad. Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säpo säger till radion att man inte kommenterar enskilda fall.

– Anmälningsplikt innebär att man ska infinna sig på en polisstation vid en given tidpunkt ett antal gånger under en tid, till exempel en vecka. Gör man inte det så bryter man mot anmälningsplikten. Det är ju ett brott så att säga och då kan ju det utredas som en brottslig handling.

Regeringen har beslutat att de sex personerna, som anses vara centralgestalter i den radikala islamistmiljön, ska utvisas ur landet. Men i nuläget kan ingen av dem utvisas på grund av de kan utsättas för hot och repressalier i sitt hemland.

Tidigare vd:n för Vetenskapsskolan ska utvisas

Kan befinna sig utomlands

Enligt uppgifter till radion tror man att El Nadi befinner sig utomlands, vilket innebär att han mer eller mindre har utvisat sig själv.

– Har man tagit sig utomlands då har man i någon mening verkställt sig själv, säger Gabriel Wernstedt, till P4.

Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, säger till P1-morgon att han har brutit mot polisens beslut vilket anses som ett brott och kan leda till ett års fängelse.

– Om han inte är medborgare så har Sverige ingen folkrättslig skyldighet att släppa in honom i Sverige.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.