Förskola har extremistkopplingar – tvingas stänga
En förskola i Angered i Göteborg tvingas stänga efter kopplingar till våldsbejakande extremism. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times-arkivbild. Bilden har inget med artikeln att göra.


Förskolan Lär & Lek i Angered i Göteborg tvingas stänga efter kopplingar till våldsbejakande extremism. Det beslutade kommunens förskolenämnd på onsdagen.

I februari beslutade man att förskolan får ett tillfälligt näringsförbud efter att förskoleförvaltningen upptäckte flera brister i verksamheten.

– Förskolans huvudman har inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att komma tillrätta med de brister vi har påpekat, säger förskoledirektör Elisabet Nord i ett pressmeddelande.

Åtgärderna är inte tillräckliga

Förskolans huvudman fick tre månader på sig att åtgärda bristerna. Bland annat skulle denne se till att samtliga inom ägar- och ledningskretsen är lämpliga att bedriva förskoleverksamheten.

– Huvudmannen har presenterat en rad olika åtgärder, men de är inte tillräckliga för att de ska få tillbaka tillståndet att bedriva verksamheten. De har också presenterat en ny ägare i enlighet med ett av förelägganden, men denne har inte bedömts som lämplig efter prövning, säger Elisabet Nord.

I februari rapporterade TT att både Säkerhetspolisen och Ekobrottsmyndigheten har granskat förskolan. Enligt sajten Doku, som granskar islamistisk jihadism, har Lär & Lek under två års tid skickat minst en halv miljon kronor av skattepengar till organisationen Sveriges Förenade Muslimer, SFM.

Kopplingar till omstridd friskola

Förskolan har överfört en del av bidragen från kommunen ”vidare för att medfinansiera en organisation som erbjuder personer plattformar där de kan verka utifrån antidemokratiska, diskriminerande och våldsbejakande idéer”.

Enligt GT finns det samtidigt i Lär & Leks styrelse kopplingar till den omstridda muslimska friskolan Safirskolan, tidigare Vetenskapsskolan, som tvingades stänga i december förra året.

Tidigare huvudmannen och ägaren till skolan, Abdel-Nasser el-Nadi, är en av de sex radikala islamister som Säpo har bedömt som ett säkerhetshot mot Sverige och som regeringen har beslutat att utvisa.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.