Säpo om friskola i Gävle: Risk att barn radikaliseras
Barn på friskolan Nya Kastets skola i Gävle riskerar att radikaliseras och rekryteras till våldsbejakande miljöer, anser Säpo. Foto: Sean Gallup/Getty Images


Barnen på friskolan Nya Kastets skola i Gävle riskerar att radikaliseras och rekryteras till våldsbejakande miljöer. Det anser Säkerhetspolisen som har skrivit ett yttrande till Skolinspektionen, rapporterar P4 Gävleborg.

Enligt Säpo har ett extremistnätverk haft möten i lokalerna utanför arbetstid. Tidigare har en man som stridit i Syrien för en grupp, som kopplas till terrororganisationen IS, haft sammankomster för detta nätverk i skolan.

Den utvisningsdömde radikale Gävleimamen Abu Raad, som av Säpo pekats ut som ett hot mot rikets säkerhet, har haft stort inflytande över skolverksamheten.

– Uppgifterna är så klart allvarliga och Skolinspektionen behöver utreda dem uppgifterna noggrant, säger Anders Gullberg, utredare på Skolinspektionen, till P4.

Nyligen stängde Skolinspektionen den muslimska friskolan Safirskolan, tidigare Vetenskapsskolan, i Göteborg. Den tidigare ägaren och utvisningsdömde Abdel Nasser El-Nadi har kopplingar till Nya Kastets skola.

Nyligen drogs också två tillstånd in för den fristående förskolan Bilaal, något som beslutades av Gävle respektive Söderhamns kommun.

En utvisningsdömd imam från Umeå som suttit i styrelsen har fört över cirka två miljoner kronor från Bilaal till olika privatpersoner utan att ha bokfört transaktionerna, enligt SVT.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.