Moralkakor: ”Två vänner söker rikedom” och kolabrownies som på café
Nya enkla recept bakas med gamla visdomar
Hallon och en klick grädde passar bra till smaker av choklad och kola. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


I den thailändska sagan möter vännerna prövningar när de vill ordna sig ett bättre liv. Till sagan bjuder vi på en kladdig kaka, med smaker av choklad och kola. Brownien får en naturlig sötning med dadlar och är fri från gluten.

Brownien är en riktig cafékaka, med ursprung i USA. Oftast innehåller de choklad och har en mjuk, kladdig konsistens, och påminner om vår kladdkaka. Den här brownien har ett lager med kola ovanpå en stadig och smakrik grund med choklad. Receptet är en variant av Kelsey Ales caramel brownie i boken Paleo Sweets. Istället för vanligt socker sötas kakan med dadlar, och med mandelmjöl i undviker man gluten. Kolasåsen är enkel att göra och tjocknar till en kräm som kan användas till många andra godsaker. Varför inte bara med frusna lingon och en klick grädde till?

Prova också en riktigt god variant med valnötter i, med eller utan kolasås. Kakan passar bra att frysas i bitar för att tas fram vid oväntat besök. Bra att ha en reserv som passar många.

Rikedomar kommer inte lätt

Sagan om de två kinesiska vännerna som söker ett bättre liv och vill göra sig rikedomar kan lära oss flera saker. Den har sitt ursprung i Thailand och vi hittar den i sagosamlingen ”Folksagor från 17 länder” sammanställd av Gerd Manae och Anne Hvenekilde. Här återges den något nedkortad. Receptet kommer efter sagan.

De två kinesiska vännerna

Vännerna Nguan Heng och Ha Yong bodde i en liten by i Kina för länge sedan. De arbetade hårt, men var mycket fattiga. En dag bestämde de sig för att söka lyckan i Siam, som Thailand hette på den tiden. De hade hört att det var ett rikt land.

De reste nerför floden till huvudstaden Bangkok, där de enades om att skiljas åt. Innan de skildes åt kom de överens om att inte äta svin, and eller höna innan de hade tjänat mycket pengar, minst femhundra bath.

Den ene av dem, Nguang Heng, fick ett enkelt arbete och han gjorde som de bestämt: han höll sig till ris, grönsaker och linser. Han sparade så mycket pengar han kunde.

Så småningom började han driva handel och investerade alla pengar han tjänade i sin affär. Han tjänade allt mer, men höll sig fortfarande borta från gris, and och höna. När han sedan hade gift sig, köpt ett hus och hade sparat femhundra bath började han äta ägg, kött och fisk. På det här sättet blev han en känd och rik köpman.

Foto: Nattanan Kanchanaprat

Den andre mannen, Ha Yong, klarade inte att hålla överenskommelsen mycket längre än två veckor. Han såg på de goda änderna där de såldes och den sextonde dagen bestämde han sig för att köpa en. Han skulle bara göra det en enda gång eftersom han inte hade tjänat så mycket pengar än.

Han njöt av den goda måltiden och sov sedan gott och länge. Nästa dag kunde han inte släppa tanken på den goda anden och på kvällen gick han för att köpa en ny and. Kanske skulle han hitta en som var skadad och lite billigare, men det gjorde han inte. När han så köpte en lovade han att det skulle vara sista gången innan han hade tjänat ihop till femhundra bath.

Men när han väl fått smak för köttet var det svårt att känna sig nöjd med ris och grönsaker. Han kom tillbaka och köpte en ny and varje kväll. När det hade gått några månader sade han till sig själv att han lika gärna kunde äta svin också.

Det ledde till att Ha Yong började äta svin, höna, eller and varje dag. Men eftersom han kom ihåg vad de kommit överens om, så hade han alltid en ursäkt när han handlade. Nästan allt han tjänade gick till att köpa mat.

En dag bestämde han sig för att gå och hälsa på sin vän för att se hur det hade gått för honom. Han frågade om vägen och blev visad till ett stort hus i en fruktträdgård. Ha Yong blev väldigt förvånad att se sin vän gå där och arbeta, med många människor omkring sig. När Nguan Heng såg sin vän blev han ledsen; Ha Yong hade slitna kläder på sig, och såg trött och besviken ut. Utan att fråga varför det hade gått så dåligt för Ha Yong så erbjöd Nguan Heng honom både mat och husrum.

Foto: Ambady Sasi

Han fick bo i ett litet hus i trädgården och blev bjuden på ris och saltad fisk. Nguan Heng sade till Ha Yong att han kunde ta några blad från ett litet tamarindträd och koka dem tillsammans med fisken och riset. Det dröjde bara några dagar innan Ha Yong hade tagit alla bladen från det lilla trädet. Han bad då att få ta blad från ett annat träd, men Nguan Heng bara log och sade:

– Du har gjort samma sak med det här trädet som du har gjort med dig själv. Istället för att bara ta några blad från varje gren så att det kan växa ut nya blad efter hand, har du tagit allt på en gång.

Han sade att det kommer att ta lång tid innan trädet får nya blad. Vännen förklarade att när Ha Yong skulle spara och tänka på framtiden så använde han allt han tjänade och det är därför han fortfarande är lika fattig.

– Jag arbetade hårt, sparade mina pengar och lät bli att äta svin, and och höna tills jag hade sparat ihop femhundra bath. Det var det vi kom överens om. Se nu till att lära dig något av detta!

När Ha Yong kom hem igen arbetade han hårt och sparade så mycket han kunde. Han fick lära sig av sin vän hur han kunde driva handel och på några år blev även han en välbärgad man.

Kolabrownies

Det här behövs för 12-16 bitar

Kola

1 dl smör

1 dl dadlar

½ dl kokosmjölk

3 msk tahini

1 tsk vaniljpulver, från vaniljstång

en nypa havssalt

Brownie

1 dl kokosolja

100 g mörk choklad, 70 % eller mer

1 dl mandelmjöl

1 ½ dl dadlar

3 ägg

1 msk vaniljpulver

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader och klä en form på ungefär 15 cm x 23 cm med bakplåtspapper.

Börja med kolasåsen. Mixa dadlarna fint och rör ihop det med de övriga ingredienserna i en kastrull. Värm på låg värme under omrörning så att det blandar sig väl och börjar tjockna. Det kan ta några minuter. Ta av kastrullen från värmen och vispa eller rör så att såsen går ihop. Låt såsen svalna.

Mixa mandlar till mandelmjöl. Mixa även dadlarna till brownien fint. Blanda i en bunke.

Värm kokosoljan och chokladen på låg värme under omrörning. Häll det sedan över mandelmjölet och dadlarna och blanda. Tillsätt äggen och vaniljen och rör till en jämn smet.

Häll 2/3 av browniesmeten i formen. Grädda i 15 minuter.

Ta ut formen och bred kolasåsen på kakan. Klicka ut resterande mängd av browniesmeten och rör med en gaffel för att få en lagom blandning i det övre lagret.

Grädda i ytterligare 25 minuter.

Låt brownien kallna helt innan det är dags att skära upp bitar. Gör gärna kakan dagen innan och låt den stå i kylen under natten.

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Valnötsbrownie

Gör smeten till brownien som ovan. Rör ner 1 dl valnötter i bitar. Bred ut i en form och garnera med ½ dl valnötter. Grädda i 175 grader i cirka 30 minuter. Ett stick med en tandpetare i kakan ska ge en torr sticka när den är klar. Låt brownien svalna på bakplåtspappret på ett galler innan det är dags att skära upp.

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.