loading


Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Blogg

Moralkakor: ”Mjölnaren och åsnan” och lyxig pekannötpaj

Eva Sagerfors

Att människor har olika synsätt blir tydligt i den gamla fabeln av Aisopos. Till det bjuder vi på lyxig pekannötpaj, men utan vitt socker eller gluten.

Den klassiska pekannötpajen är en amerikansk specialitet, som förstås innehåller rikligt med nötter. I den här pajen, som är en variant av Kelsey Ales recept i ”Paleo Sweets”, är botten dessutom gjord på mandelmjöl. Pajen är söt, men i det här receptet undviker vi det vita sockret och sötar istället med honung och dadlar. Pajen passar bra att göra i förväg och kan sedan stå i kylen.

Pekanträdet är en valnötsväxt och nötternas smak är lik valnöt. Trädet växer naturligt i Mexiko och södra USA.

Livsvisdom

Den grekiske fabeldiktaren Aisopos (620 f Kr – 560 f Kr) berättelser handlar om djur, växter, naturkrafter och människor. Gemensamt för dem alla är att de på ett enkelt sätt för fram livsvisdomar, sådant som är värt att tänka över, och som gäller än idag. Flera av våra kända ordspråk har sitt ursprung i de här fablerna. 

Det finns många samlingar och bearbetade versioner av Aisopos fabler. Den om ”Mjölnaren, sonen och deras åsna” kommer från en översättning till engelska, från 1887, på det fria mediet Wikisource.

Mjölnaren, sonen och deras åsna

En mjölnare och hans son gick med deras åsna för att sälja honom på marknaden i byn. De hade inte gått långt förrän de mötte en grupp kvinnor som stod runt en brunn. De pratade och skrattade.

– Titta där! Har ni sett de där som går till fots när de skulle kunna rida?

När den gamle mannen hörde det hjälpte han snabbt sin son upp på åsnans rygg, och fortsatte nöjt att gå bredvid.

Foto: Jaclou-DL/Pixabay

Därpå kom de till en grupp äldre män i allvarligt samtal.

– Titta där, det bevisar vad jag just sade. Vilken respekt får de äldre nu för tiden? Ser ni hur den late ynglingen rider medan hans gamle far måste gå? Kliv av, din slarver, och låt den gamle mannen vila sina trötta ben.

Därför lät den gamle mjölnaren sin son stiga ner och satte själv upp på åsnan. Färden gick vidare och snart mötte de en grupp mammor och barn.

Flera av mammorna ropade:

– Din gamle late karl! Hur kan du rida på kreaturet, när den stackars pojken där knappt kan hålla jämna steg.

Den godhjärtade mannen tog genast upp sin son och satte honom bakom sig. Nu var de nära byn och marknaden.

En bybo tilltalade mannen:

– Min gode man. Är det där din åsna?

– Ja, svarade den gamle mannen.

– Åh, det skulle man inte kunna tro när man ser hur tungt du låter honom bära. Det är lättare för er två herrar att bära det stackars djuret än för honom att bära er två.

– Som du vill, vi kan ju försöka, sade mannen.

Så de steg av åsnan, band ihop hans ben och med hjälp av en käpp kunde de sedan bära honom mellan sig. På det viset gick de över en bro som var alldeles nära stadens port.

Den här underhållande synen fick stora skaror människor att skratta åt dem. Åsnan gillade varken oljudet från människorna eller hur han blev hanterad. Han lyckades slita sönder repen han var bunden med och föll så ner i vattnet.

Förargad och förödmjukad vände den gamle mjölnaren hemåt igen. Han var övertygad om att han med sina ansträngningar att försöka vara alla till lags inte hade lyckats göra någon till lags. Till råga på allt hade han förlorat sin åsna.

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Pekannötpaj

Det här behövs för ca 8 bitar

Pajdeg

4 dl mandelmjöl

100 g smör, kallt

1 msk honung

en nypa salt

Fyllning

3 ½ dl pekannötter, hackade

1 dl honung

¾ dl dadlar

2 ägg

1 tsk vaniljpulver

½ tsk citronsaft

2 msk kokosolja

Dekoration

1 dl pekannötter i halvor

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ingredienserna till pajdegen och bred ut i en pajform, cirka 21 cm. Låt stå i frysen 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 6-10 minuter, tills den fått lite färg. Låt den stå och kallna.

Mixa nötterna grovt och lägg i en bunke. Mixa dadlarna smått och blanda i tillsammans med övriga ingredienser. Häll smeten i pajformen och garnera med pekannötterna. Täck med folie. Grädda i 200 grader i 25 minuter eller tills smeten ”stannat”.

Låt pajen svalna och servera med lättvispad grädde.

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading


Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times
Blogg

Moralkakor: ”Mjölnaren och åsnan” och lyxig pekannötpaj

Eva Sagerfors

Att människor har olika synsätt blir tydligt i den gamla fabeln av Aisopos. Till det bjuder vi på lyxig pekannötpaj, men utan vitt socker eller gluten.

Den klassiska pekannötpajen är en amerikansk specialitet, som förstås innehåller rikligt med nötter. I den här pajen, som är en variant av Kelsey Ales recept i ”Paleo Sweets”, är botten dessutom gjord på mandelmjöl. Pajen är söt, men i det här receptet undviker vi det vita sockret och sötar istället med honung och dadlar. Pajen passar bra att göra i förväg och kan sedan stå i kylen.

Pekanträdet är en valnötsväxt och nötternas smak är lik valnöt. Trädet växer naturligt i Mexiko och södra USA.

Livsvisdom

Den grekiske fabeldiktaren Aisopos (620 f Kr – 560 f Kr) berättelser handlar om djur, växter, naturkrafter och människor. Gemensamt för dem alla är att de på ett enkelt sätt för fram livsvisdomar, sådant som är värt att tänka över, och som gäller än idag. Flera av våra kända ordspråk har sitt ursprung i de här fablerna. 

Det finns många samlingar och bearbetade versioner av Aisopos fabler. Den om ”Mjölnaren, sonen och deras åsna” kommer från en översättning till engelska, från 1887, på det fria mediet Wikisource.

Mjölnaren, sonen och deras åsna

En mjölnare och hans son gick med deras åsna för att sälja honom på marknaden i byn. De hade inte gått långt förrän de mötte en grupp kvinnor som stod runt en brunn. De pratade och skrattade.

– Titta där! Har ni sett de där som går till fots när de skulle kunna rida?

När den gamle mannen hörde det hjälpte han snabbt sin son upp på åsnans rygg, och fortsatte nöjt att gå bredvid.

Foto: Jaclou-DL/Pixabay

Därpå kom de till en grupp äldre män i allvarligt samtal.

– Titta där, det bevisar vad jag just sade. Vilken respekt får de äldre nu för tiden? Ser ni hur den late ynglingen rider medan hans gamle far måste gå? Kliv av, din slarver, och låt den gamle mannen vila sina trötta ben.

Därför lät den gamle mjölnaren sin son stiga ner och satte själv upp på åsnan. Färden gick vidare och snart mötte de en grupp mammor och barn.

Flera av mammorna ropade:

– Din gamle late karl! Hur kan du rida på kreaturet, när den stackars pojken där knappt kan hålla jämna steg.

Den godhjärtade mannen tog genast upp sin son och satte honom bakom sig. Nu var de nära byn och marknaden.

En bybo tilltalade mannen:

– Min gode man. Är det där din åsna?

– Ja, svarade den gamle mannen.

– Åh, det skulle man inte kunna tro när man ser hur tungt du låter honom bära. Det är lättare för er två herrar att bära det stackars djuret än för honom att bära er två.

– Som du vill, vi kan ju försöka, sade mannen.

Så de steg av åsnan, band ihop hans ben och med hjälp av en käpp kunde de sedan bära honom mellan sig. På det viset gick de över en bro som var alldeles nära stadens port.

Den här underhållande synen fick stora skaror människor att skratta åt dem. Åsnan gillade varken oljudet från människorna eller hur han blev hanterad. Han lyckades slita sönder repen han var bunden med och föll så ner i vattnet.

Förargad och förödmjukad vände den gamle mjölnaren hemåt igen. Han var övertygad om att han med sina ansträngningar att försöka vara alla till lags inte hade lyckats göra någon till lags. Till råga på allt hade han förlorat sin åsna.

Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Pekannötpaj

Det här behövs för ca 8 bitar

Pajdeg

4 dl mandelmjöl

100 g smör, kallt

1 msk honung

en nypa salt

Fyllning

3 ½ dl pekannötter, hackade

1 dl honung

¾ dl dadlar

2 ägg

1 tsk vaniljpulver

½ tsk citronsaft

2 msk kokosolja

Dekoration

1 dl pekannötter i halvor

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ingredienserna till pajdegen och bred ut i en pajform, cirka 21 cm. Låt stå i frysen 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen i 6-10 minuter, tills den fått lite färg. Låt den stå och kallna.

Mixa nötterna grovt och lägg i en bunke. Mixa dadlarna smått och blanda i tillsammans med övriga ingredienser. Häll smeten i pajformen och garnera med pekannötterna. Täck med folie. Grädda i 200 grader i 25 minuter eller tills smeten ”stannat”.

Låt pajen svalna och servera med lättvispad grädde.

Bloggen Moralkakor är till för alla åldrar. Recepten är enkla och en del är mer hälsosamma. De passar att göra med mindre barn eller för större barn att göra själva. Barn gillar att höra berättelser, och det gör även de flesta vuxna. Man kan lära sig mycket av gamla traditionella berättelser och ordspråk. Därför väljer vi ut tidlösa berättelser och ordspråk som vi serverar med något gott till.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024