Storbritanniens premiärminister Theresa May riskerar att röstas bort från posten som ledare för Konservativa partiet. Samtidigt får hon öppet stöd av en växande skara ledamöter – och varnar för brexitkaos vid ett ledarbyte.
– Ett byte av ledarskap i Konservativa partiet just nu sätter vårt lands framtid i fara, säger en beslutsam May utanför 10 Downing Street i London.
Hon lovar att kämpa med alla krafter för att behålla sin post och driva igenom Storbritanniens utträde ur EU.
– Jag har hängett mig åt det här arbetet utan att spara mig själv. Jag är redo att avsluta det jobbet, säger May.
Hennes framtid som partiledare avgörs i en sluten omröstning mellan klockan 19 och 21 på onsdagskvällen, svensk tid. Resultatet väntas bli offentligt omkring en timme senare.
Omröstningen kom till stånd efter flera månaders kampanjande från hårdföra brexitivrare inom Mays parti. För att utlösa en förtroendeomröstning om Toryledarskapet krävs att minst 48 av partiets ledamöter i underhuset begär en sådan, vilket nu alltså har skett.
Den konservative parlamentsledamoten Andrew Bridgen efterlyste en omröstning redan i somras.
– Jag har känt att den här dagen har varit oundviklig sedan vi sjösatte det djupt bristfälliga Chequersförslaget som ledde till utträdesavtalet, som aldrig kommer att röstas igenom i vårt parlament, säger Bridgen till TT:s utsände utanför parlamentsbyggnaden i Westminster i London.
Majoritet krävs
May visar dock tydligt att hon inte har gett upp.
– De enda vars intresse det här tjänar är (Labourledaren) Jeremy Corbyn och John McDonnell (Labours tilltänkta finansminister). Vi måste och vi ska leverera på resultatet i folkomröstningen, säger May.
För att sparka May från partiledarposten krävs att minst 158 av 315 av partiets ledamöter i underhuset röstar emot henne.
Om hon klarar sig måste hennes motståndare vänta minst ett år innan de kan försöka utmana henne på nytt. Men om hon bara får en knapp majoritet av sina egna ledamöter bakom sig så skulle hennes ställning betraktas som ytterligare försvagad och därmed även hennes mandat för att försöka driva igenom brexit.
Och om hon tvingas bort från partiledarposten – med bara några månader kvar till brexit – kan utträdet kompliceras ytterligare.
Vid klockan 13 inleddes utfrågningen av May i parlamentet, där det genast brände till mellan henne och Labourledaren Jeremy Corbyn. Han frågade vilka de framsteg är som May säger sig ha gjort i samtalen med EU om brexitplanen.
May svarar att hon talat med olika EU-ledare, och lägger till att Corbyn egentligen inte bryr sig ett dugg om vilka framstegen är eftersom han sagt att han tänker rösta nej till vad det än är och att han vill "skada vårt samhälle".
– Allt han vill göra är att skapa kaos i vår ekonomi, säger May, till högljudda rop i parlamentet.
Stöd från ministrar
Direkt efter beskedet om förtroendeomröstningen började Toryledamöter ta ställning för eller emot sin partiledare och premiärminister. Minst 158 ledamöter har också i någon form uttryckt sitt öppna stöd för May, enligt nyhetsbyrån Reuters. Men även om de säger sig stödja henne är det inte säkert att de gör det i den slutna omröstningen. Även BBC säger sig ha räknat till 158 ledamöter.
Bland dem finns flera tunga namn.
"Det sista vårt land behöver just nu är en ledarkamp inom Konservativa partiet. Det kommer att ses som egoistiskt och fel. Premiärministern har mitt fulla stöd och är bästa person att se till att vi lämnar EU den 29 mars", skriver inrikesminister Sajid Javid på Twitter. Hans stöd är extra intressant med tanke på att han själv flitigt nämnts som en av de starkaste kandidaterna till att ta över Mays jobb, om hon skulle tvingas bort.
Även arbetsmarknadsminister Amber Rudd, utrikesminister Jeremy Hunt, justitieminister David Gauke, miljöminister Michael Gove och biståndsminister Penny Mordaunt sluter upp bakom sin chef. De två sistnämnda har annars ansetts vara de regeringsledamöter som varit mest kritiska till Mays arbete.
"Det är dags"
Från än av de mest framträdande brexitanhängarna, Jacob Rees-Mogg, är tongångarna tydliga. "Landet behöver en ny ledare. Det är dags för May att avgå", twittrar Rees-Mogg.
Den tidigare brexitministern David Davis säger att han ännu inte bestämt sig för om han ska rösta för att avsätta May eller inte. Han vill först lyssna på vad premiärministern säger till partiets parlamentsledamöter före omröstningen.
Enligt Davis är det viktigt att May inte underskattar motståndet i partiet mot hennes brexitplan, som Davis nu säger är död. Han hoppade av tidigare i år, missnöjd med Theresa Mays övergripande brexitstrategi, den så kallade Chequersplanen.
Om May förlorar omröstningen väntas en ny partiledare väljas inom de närmsta veckorna. Den personen blir då också ny premiärminister, i egenskap av ledare för det största partiet i underhuset.
(Mattias Mächs/TT)
(Wiktor Nummelin/TT)
(Johannes Cleris/TT)