Enighet råder "i princip" om EU:s och Storbritanniens gemensamma syn på sin framtida relation.
Frågan är bara om Spanien också säger ja, vid extratoppmötet på söndag.
"Jag har just skickat till EU-27 (de kvarstannande medlemsländerna) ett utkast till politisk deklaration om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien. Kommissionsordföranden (Jean-Claude Juncker) har informerat mig om att den har godkänts på förhandlingsnivå och i princip på politisk nivå, med förbehåll för stats- och regeringschefernas godkännande", skriver EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på twitter.
I London bekräftar premiärminister Theresa May att en uppgörelse nåtts åtminstone mellan Storbritannien och EU-kommissionen.
– Utkaststexten är en bra uppgörelse för vårt land och våra partner i EU, säger May i det brittiska parlamentet.
"Misslyckande"
Premiärministern trycker hårt på att den politiska deklarationen och det utträdelseavtal som förhandlats fram uppfyller landets önskemål, bland annat om att få stopp på den fria rörligheten och ta tillbaka ansvaret för lagstiftning.
Samtidigt räknar hon ändå med ett nära samarbete med EU på många områden.
– Den text som vi nu har enats om kommer att skapa ett nytt frihandelsområde med EU, säger May i parlamentet.
Oppositionen i Labour är dock inte imponerad, vilket inte bådar gott för det godkännande som senare måste till i det brittiska parlamentet.
– De här 26 sidorna är ett testamente över Konservativa partiets misslyckande. De representerar det sämsta av alla världar, fnyser partiledaren Jeremy Corbyn.
Brett och djupt
Den politiska deklarationen kommer att utgöra grunden för de förhandlingar om handelsavtal och liknande som ska inledas så fort Storbritannien formellt lämnat EU den 29 mars 2019.
Texten har varit föremål för mängder av synpunkter från alla håll de senaste dagarna och har svällt från att i början bara innehålla sju sidor till att landa på 26 (eller 36, om man använder EU:s mindre tätskrivna version).
Deklarationen ska antas parallellt med det utträdelseavtal som förhandlarna preliminärt enades om i förra veckan, och som bland annat omfattar rättigheter för EU-medborgare i Storbritannien och vice versa, gränsfrågorna på Irland och den brittiska "slutnotan" för EU-utträdet.
Utträdesavtalet har dessutom uppdaterats med att den övergångsperiod som ska underlätta det brittiska utträdet maximalt kan förlängas till den 31 december 2022.
Strid om Gibraltar
Osäkerheten är samtidigt fortsatt stor om både utträdelseavtalet och den politiska deklarationen, inte minst på grund av spanskt missnöje. Regeringen i Madrid kräver tydliga skrivningar om att frågor om Gibraltar efter brexit ska avgöras via samtal mellan Storbritannien och Spanien, inte mellan Storbritannien och EU.
Premiärminister Pedro Sánchez har i dagar varnat för att han kommer att säga nej till hela brexituppgörelsen om han inte får gehör. Han talade med Theresa May på torsdagen, men det ledde inte till ett ändrat budskap.
"Efter mitt samtal med Theresa May förblir våra positioner långt åtskilda. Min regering kommer alltid att försvara Spaniens intressen. Om det inte blir någon ändring kommer vi att stoppa brexit", skrev spanjoren sent på torsdagskvällen på Twitter efter att han anlänt till ett historiskt statsbesök i Kuba, som en spansk statschef inte besökt på 32 år.
Theresa May räknar ändå med en lösning inför det extrainsatta EU-toppmöte som nu väntar.
– Jag är övertygad om att vi på söndag kommer att komma överens om ett avtal för hela den brittiska familjen, inklusive Gibraltar, säger May i London.
(Wiktor Nummelin/TT)