Många socialtjänster runt om i landet har stor personalomsättning, brist på resurser och saknar tillräcklig kompetens. Under de senaste tre åren har minst 150 barn farit illa på grund av detta. Det rapporterar SVT Nyheter.
Tv-kanalen har tagit del av utredningar från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som rör ärenden mellan 2016 och september 2018. Totalt är det 324 ärenden som handlar om 994 barn. 150 av dessa barn har farit illa på grund av att socialtjänsten har agerat fel eller inte agerat alls.
121 Lex Sarah-anmälningar
Vissa barn har blivit vanvårdade. Andra har blivit utsatta för fysisk eller psykisk misshandel eller övergrepp.
I Lessebo utsattes ett barn för fortsatt våld under fyra månader på grund av att socialtjänstens utredning dröjde. Polis, skola och socialjouren hade gjort flera anmälningar.
I Falköping befann sig två barn i sitt hem med narkotikapåverkade föräldrar där narkotikan fanns åtkomlig. Socialtjänsten agerade efter fem dagar.
– Varje barn som far illa när man är i samhällets omsorg eller socialtjänsten är ju ett barn för mycket. Det ska inte hända och det får inte hända, säger Maria Björklund, avdelningschef på Ivo sydväst, till SVT.
121 av 324 ärenden som tv-kanalen har gått igenom har socialtjänsterna anmält sig själva till Ivo som Lex Sarah-anmälningar.
Skulle en orosanmälan handla om att ett barn kan vara utsatt för våld så ska socialtjänsten redan samma dag göra en bedömning om barnet behöver skydd.
Hinner inte utreda
SVT:s granskning visar dock att socialtjänster skriver till Ivo att man inte hinner att utreda ärenden som rör barn. Ett stort antal orosanmälningar har också blivit liggande.
Många socialtjänster har problem med stor personalomsättning och personalflykt. 68 av de ärenden som rör barn handlade just om personalbrist och brist på resurser.
Men det handlar också om att socialsekreteraren ofta inte har rätt kompetens eller att det saknas rutiner.
”Områdeschefen kommer inte ihåg om hon sett orosanmälan eller inte. Hon berättar vidare att personalsituationen är ansträngd och att det saknas tydliga rutiner och arbetssätt för handläggning av barn och unga”, kan man läsa i en av Ivo:s utredningar.
Maria Eriksson, professor i socialt arbete på Ersta Sköndal Bräcke högskola, säger till tv-kanalen att socialsekreterarna ofta saknar kunskap i hur man pratar med barn. Detta eftersom det inte ingår i grundutbildningen.
Hon säger att utbildningen är en generalistutbildning. Hur mycket fokus som läggs på barn och att möta barn kan variera.
– Är man ny och hamnar i en arbetssituation med komplexa ärenden och hög arbetsbelastning, blir det en väldigt svår situation, säger hon till SVT.