Svenska språket har långt över 100 000 olika ord. Det exakta antalet är omöjligt att fastställa, och blir beroende av var man drar gränsen i en bred gråzon med facktermer, sammansättningar och annat. Svenska Akademiens ordlista har 126 000 ord, och den är inte på något vis fullständig.
Bara en ganska liten bråkdel, ett par tusen, av dessa ord har hängt med ända sedan svenskans gryning. Dessa arvord, med fornnordiska eller rentav urindoeuropeiska rötter, utgör ändå närmare hälften av det vi säger, för många av de allra vanligaste orden i språket hör dit. Av de 100 vanligaste orden är 93 arvord och de andra sju är lån från tyska som också har urgermanska rötter.
De flesta orden i vårt lexikon har dock lånats in från andra språk. Om man håller sig till någorlunda vanliga ord, inte rena facktermer, är tyska den största långivaren, följt av latin, franska, grekiska och engelska. Orden har kommit i olika lånevågor, tyska på medeltiden, latin mest från 1600-talet och framåt, franska på 1700-talet och engelska på senare tid.