Varje extra timme per dag framför skärmen ökar risken för närsynthet med 21 procent enligt en ny omfattande genomgång.
Redan tidigare har forskare sett ett samband mellan mängden tid vi spenderar framför skärmar och risken att utveckla närsynthet. Men resultaten har spretat en del och i vissa studier har man sett att tid framför datorer men inte telefoner tycks öka risken.
Nu har forskare från bland annat Sydkorea gått igenom den samlade forskningen på området och sett att skärmanvändande överlag kan kopplas till närsynthet. Totalt har de tittat på 45 olika studier med över 335 000 deltagare upp till 18 år.
Doseffekt
De fann att varje extra timme som tillbringas framför digitala skärmar per dag ökar risken att utveckla närsynthet med 21 procent. Den största riskökningen syntes mellan en och fyra timmars skärmande per dag. De som använde skärm i fyra timmar per dag hade nästan dubbelt så hög risk att utveckla närsynthet som de som använde skärm en timme per dag. Efter fyra timmar planade riskökningen ut.
Forskarna, som publicerat sina resultat i Jama Network Open påpekar att det kan vara andra aktiviteter som att läsa böcker och genetiska faktorer som också ligger bakom riskökningen. Men eftersom allt flera blir närsynta i takt med att olika former av skärmar upptar allt större del av vår tid anser de att det är troligt med ett samband.
Ta på allvar
De skriver att eftersom användningen av smartphones globalt har ökat från 22 procent 2014 till 69 procent 2023 kan kopplingen vara värd att ta på allvar.
Råden för att undvika negativa effekter på synen är att ta pauser. Ögat behöver öva sig på att fokusera på saker långt bort. Även dagsljus har i undersökningar visat sig kunna minska risken för närsynthet.
Ett vanligt tips är den så kallade 20-20-20 regeln. Den innebär att man under tiden framför en skärm ska titta 20 meter bort var 20:e minut, och hålla kvar blicken i 20 sekunder. På så sätt får ögats muskler en chans att slappna av.