Mammabloggen: Upplyftande tips från barnen
Är äpplet dåligt? Nej, bara lite "gammaldags". Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


Tips och vinkar från barnen kan lyfta dagen, bara man hinner med att se. Dessutom ger de en inblick i hur barnet har det och vad han eller hon bryr sig om. Här får mamma tre helt olika tips, som kanske kan inspirera fler.

– Kom här får du se!

11-åringen drar med mig ut i pulkaspåret, en ränna som går nerför en sluttning, mellan träd och andra naturliga hinder. Ingen är på väg nerför just nu så vi kan sätta oss för att titta på hans fynd. Han är jätteglad när han visar en liten grop mitt i pulkaspåret; under en rot, gissar jag. I gropen har det bildats stora iskristaller, så att det ser ut som en isgrotta i miniatyr.

Sonen vet att jag, liksom han, tycker om de vackra detaljerna i naturen. Jag vill gärna se om jag kan få några bra bilder av naturfenomenet, så jag ber honom hålla utkik efter pulkaåkare. Han går ett par meter upp och spanar för att kunna varna mig. Jag sitter på knä, lutar mig ner mot fyndplatsen, och bryr mig inte om att jag när som helst kan få en varning för pulkaåkare som är på väg ner.

En liten stund får jag vara i min lilla bubbla, med de vackra kristallerna, sedan ropar sonen att någon är på väg. Bubblan spricker och jag bestämmer mig för att ta en bild till och sedan hoppa undan. Det går bra.

En mycket liten isgrotta. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Det är roligt att vi delar det här intresset och har förståelse för att det kan ta tid att ta en fin bild eller att lyssna på ett ljud i naturen.

Det är ingen nyhet att vi kan få inspiration av barn eller att våra egna barn kan spegla oss själva och omedvetet ge oss hintar om vad vi behöver tänka på eller vad vi behöver för att må bra.

Riktig vila

Häromdagen gick jag och letade efter dottern, på 13 år. Hon hade kommit hem från skolan, men jag kunde inte höra henne någonstans.

Jag ger upp och bestämmer mig för att gå in i förrådet under trappen för att hämta något. Jag blir ganska förvånad när dottern kliver ut ur det mörka utrymmet. Hon ser lite, lite ertappad ut, men mest road.

– Men, vad gör du här inne? frågar jag mycket förvånad.

– Jag ville bara ha det lite tyst och mörkt en stund, säger hon som om det vore det mest självklara i världen.

Jag frågar om det har varit stökigt och tröttande i skolan och tänker att man lätt kan bli överbelastad om man befinner sig i mycket ljud och stök under lång tid. Hon rycker på axlarna och säger att nej, hon ville bara prova för att se hur det var.

Igår satt hon i sin läshörna med en mörk filt hängandes för. Jag lyfter på filten för att säga hej, och ser att hon sitter och gör ingenting. Hon har ingen bok i handen och verkar inte vara på väg att göra något heller. Jag ser lite förvånad ut och hon säger att hon bara ville sitta och ha det lugnt en stund. Hon verkar må bra, konstaterar jag och släpper ner filten igen.

Visst borde det vara den mest självklara sak att man ibland sätter sig och vilar där man kan dämpa alla intryck; vilar och tittar lite på vilka tankar och känslor man har just nu. Det är alldeles för ofta jag tar vilopauser genom att titta på Facebook, fast jag vet att det är lätt att fastna där och att det inte blir någon egentlig vila för hjärnan. Idag gick jag istället ut och tog en liten paus i solen, på liggunderlag i snön och med mössa och vantar. Som grädde på moset blev jag bjuden på så vacker musik – porlande vatten. Nåja, det var smältvattnet som rann i stuprännan, men det ska ju vara särskilt hälsosamt att höra ljudet av rinnande vatten. Det blev en skön stund.

Ta hand om delikatesserna

Vår 8-åring är mycket förtjust i godsaker och hans bästa tips nyligen handlar förstås om det. En vardagsfavorit är äpplen och i perioder kan han äta flera äpplen per dag. Vi köper äpplen nu på vintern också. Jag vet inte om det är det att det var länge sedan äpplena skördades eller att pojken inte är i en sådan äppelätarperiod och därför blir äpplena liggande en tid hos oss, men många äpplen hinner bli skrumpna. En dag kommer han med ett sådant äpple och vad som på honom ser ut som jordens bästa tips. Mycket glatt säger han:

– Och om man tar ett så'nt här gammaldags äpple så smakar det precis som äppelringar!

Så tipset från 8-åringen för att ta hand om gammal frukt (som är i bra skick) är: släng den inte fast den blivit ”gammaldags”, den är faktiskt en delikatess, och det utan att man behöver anstränga sig. När frukt och bär torkas blir smakerna mycket koncentrerade, precis som när druvor torkas till russin.

Vill man anstränga sig bara lite grann kom vi på häromdagen att om man glömmer några bär man tagit ur frysen framme några dagar så skrumpnar de och torkar och blir otroligt goda! Man kan lägga dem på en liten bricka för att torka. Gott och behövligt C-vitamingodis i dessa tider, även om det är i mindre mängd.

Torkade svarta vinbär. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.