Svenska regeringar och svenska staten administrerar ett orättvist och ojämlikt samhälle. Små glest befolkade kommuner är det moderna samhällets förlorare. Staten har blivit deras bödel. Allt fler uppgifter överlåts på kommunerna, samtidigt som regeringen och regeringar före den nuvarande kräver en ekonomi i balans.
Det kommunala utjämningssystemet är inte utformat för att ge kommuninvånarna en likvärdig service. En granskning som Riksrevisionen gjorde visade att systemet inte kompenserar för alla kostnadsskillnader som beror på olika förutsättningar när det gäller befolkningens sammansättning och geografiska skillnader. Detta trots att det är syftet med utjämningssystemet.
Framför allt är det kommuner med stor yta, få invånare och en liten andel av befolkningen som bor i tätorten, som drabbas. SKR beräknar för 2024 att kommunerna går back med sju miljarder. Den höga inflationen påverkar pensionskostnader, hyror och upphandling av tjänster som till exempel städning. Besparingar är ett måste och för små kommuner handlar det i regel om skola och äldreomsorg. I många kommuner har beskeden redan kommit.