Ledare: Svensk balettutbildning halkar efter internationellt

BalettNär barn och ungdomar har sommarlov finns det några som tränar och övar för fullt. De som håller på med idrott och dans på elitnivå tar till vara sommaren för att finslipa på tekniken och utveckla styrka och uthållighet. Längre uppehåll kan medföra att resultat som uppnåtts tidigare under året försämras. Kontinuerliga framsteg är nödvändigt för att hänga med i den konkurrensutsatta dansvärlden.

Tidigt lär sig elitinriktade ungdomar inom balettområdet att det krävs fokusering och hård träning för att nå framgång. För att hålla i gång under sommaren finns olika alternativ. Kungliga Svenska balettskolan i Stockholm genomförde nyligen Nordic Ballet Seminar 2022.

Seminariet var en form av sommarträning som pågick under fem dagar första veckan i augusti och elever från inbjudna balett- och dansskolor i Helsingfors, Oslo, Göteborg och Stockholm gästade Kungliga Svenska balettskolan. De unga dansarna fick möjlighet att träna för framstående gästpedagoger och musiker. Kungliga Svenska balettskolans uppdrag är att utbilda professionella dansare inom klassisk balett och nutida dans. Barn kan söka från årskurs 4 och fram till och med årskurs 1 på gymnasiet. Ju högre årskurs desto svårare att bli antagen. Efter avslutade gymnasiestudier väntar en tuff arbetsmarknad. Många söker sig utomlands för att kunna få ett arbete. 

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!