Ledare: Är ett kulturliv för alla bara en politisk önskedröm?

Politik

Lärarförbundets nya rapport ”Döden för det svenska musikundret?” visar att arbetsmiljöproblemen i kulturskolan är allvarliga. Foto: Bilbo Lantto


Nyligen meddelade Kulturdepartementet att en utredare har tillsats för att se över kultursamverkansmodellen för kultur i hela landet. Regeringen har utsett Mats Svegfors som tidigare varit bland annat landshövding i Västmanlands län, ordförande i Statens kulturråds styrelse och vd för Sveriges Radio. Beslutet grundar sig på tanken att alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet oavsett var man bor.

– I dag är tillgången till kultur alltför ojämlik. Det är dags att göra en ordentlig översyn av modellen för att se hur den kan bidra till att ge fler tillgång till kultur, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter.

Kultursamverkansmodellen har funnits sedan 2011, och syftet är att den ska bidra till de nationella kulturpolitiska målen och ge ökade möjligheter till regionala prioriteringar och variationer. Den omfattar samverkan mellan staten, regionerna och kommunerna samt det civila samhället och de professionella kulturskaparna. Tanken är att modellen ska föra kulturen närmare medborgarna.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!