Lär dig lida utan klagan
Många religioner sprider glädje men har lidandet som en grundläggande del i sin lära. Kan det vara så att glädje springer ur lidande och ansvar? Foto: Shutterstock


Vad är egentligen lidande och vad har det för funktion i våra liv? Lidande är ett begrepp som haft lite olika betydelse i olika tider och det kan ibland vara svårt för oss att tolka äldre citat eller tankar kring detta ord.

Jag tittar på en gammal stumfilm från tjugotalet, på en vägg finns ett broderi med citatet: ”Lär dig lida utan klagan”. ”Lär dig lida utan klagan”, ”Hårda män ska ha ett helvete”, ”Lidande är livets ursprung”, ”Efter sorg kommer tröst, efter lidande tålamod”. Det finns många citat och många idéer om vad lidande är och vad som krävs av människan för att bli fri från, undvika, eller använda sig av detta tillstånd.

Dessa citat, kanske speciellt det första, är en beskrivning av en del av en annan tidsanda. Vi har vissa grundläggande fysiska förutsättningar vi alla måste förhålla oss till och i olika tider använder vi olika idéer, koncept eller filosofier för att tackla dessa. Vi har död, lidande, smärta och sjukdomar. Alla är de oönskade tillstånd de flesta av oss helst skulle vilja vara utan.

Det första citatet är ett av mina favoriter. Lidandet är, vare sig vi vill det eller inte, ofta närvarande i våra liv. Jag skriver denna text en varm sommardag, en sommardag jag helst skulle vara utan.

Jag är någorlunda klartänkt på morgonen och kan fungera som en normal människa på kvällen. Däremellan är det olika grad av lidande. Jag söker mig till platser med lite vind och skugga, går växelvis in i sovrummet och slår på en portabel luftkonditionering.

Från och till samlar jag energi för att sätta upp foder på mina nya fönster. Men innan kvällen och svalkan kommer är varje steg olika grader av lidande. Jag vet att jag kommer att lida vad jag än gör. Min stora fråga är vilken typ av lidande jag ska välja.

Sitter jag hela dagen med luftkonditionering blir jag uttråkad och förslappad, kämpar jag för hårt orkar jag inte. Sitter jag bara i soffan blir jag tröttare och tröttare. Jag måste aktivt välja olika typer av lidande för att kunna känna mening och tillfredsställelse i situationen.

Jag tror att just det här är nyckeln, att aktivt välja sitt lidande och det här synsättet kan egentligen användas på många saker i vår tillvaro. Vi väljer exempelvis vilken typ av ansvar vi ska ta för våra liv och även om det kan vara lockande att fly från sitt ansvar så är det bara ännu ett val. För flykten från ansvar, flykten från lidandet, eller flykten från sina problem, alla dessa val skapar bara andra situationer av samma sort. Om jag flyr från ett svårt arbete ställs jag inför andra problem som kräver andra typer av ansvar. Flyr jag från mina problem tenderar de bara att återkomma i större skala.

Att lära sig lida utan att klaga är att aktivt möta svårigheterna och problemen som ligger framför en i sitt liv, att aktivt söka ta ansvar.

“Hårda män ska ha ett helvete” är egentligen ett citat som lite skämtsamt uttrycker samma sak. Det är ett uttalande från en deltagare i expedition Robinson för några år sedan. Om vi har samma tolkning vet jag inte men för mig handlar det om att livet är svårt och ju mer ansvar man tar, desto svårare blir det. Ju högre jag sätter ribban för mig själv desto mer ansvar är jag tvungen att ta. Det är hårt men kanske belönar det sig i en skarpare känsla av mening och i ett bättre samhälle.

Att lära sig lida utan att klaga handlar om att öva på att rakryggat möta svårigheter. Det handlar inte om att kunna det utan det handlar om en process där man aktivt försöker förbättra sig. Och det är nog just denna del jag gillar mest. Att livet i grunden inte handlar om att kunna saker utan om att sakta lära sig.

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!