loading
Antalet personer som blir sjuka av campylobacter ligger på fortsatt hög nivå i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Foto: Anders Wiklund/ TT-arkivbild
Antalet personer som blir sjuka av campylobacter ligger på fortsatt hög nivå i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Foto: Anders Wiklund/ TT-arkivbild
Inrikes

Kyckling fortsätter göra svenskar sjuka

Epoch Times

Antalet svenskar som blivit svårt sjuka av färsk kyckling har inte blivit färre - trots företagens åtgärder. Hittills i år har nästan 2 000 svenskar drabbats. Statsepidemiologen Anders Tegnell är kritisk.

Sedan slutet av förra sommaren pågår ett utbrott av campylobacter kopplat till svenskproducerad färsk kyckling. Tusentals svenskar har insjuknat, men trots att branschen säger sig ha vidtagit åtgärder har antalet fall inte gått ner. Tvärtom. Kycklingsmittan fortsätter.

– Antalet fall verkar ligga kvar på samma höga nivå, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

"Inte tillräckligt"

Campylobacter är tarmbakterier som förekommer hos många djur, framför allt fågel. De flesta människor som smittas insjuknar akut med diarréer samt med svåra magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär. I sällsynta fall kan andra komplikationer, som blodförgiftning, tillstöta.

Eftersom symtomen kan bli allvarliga har flera av landets smittskyddsläkare gått ut och varnat för färsk kyckling. Läkarna har dessutom varit kritiska till både myndigheter och livsmedelsbranschen, eftersom de anser att det har gjorts för lite för att stoppa smittan.

Exempelvis tycker Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg, inte att svenska folket ska behöva agera lackmuspapper för branschens åtgärder.

– Jag tycker inte att man ska använda svenska befolkningen som en måttstock om vissa åtgärder har effekt eller inte, har han sagt tidigare.

Återkommande statistik

Förra året registrerades knappt 7 000 fall av inhemsk smitta av campylobacter, personer som alltså blev så pass sjuka att de sökte sjukvård och blev provtagna. Hittills i år har 1 838 fall registrerats.

TT: Har branschen gjort tillräckligt?
– Nej, uppenbarligen inte eftersom vi fortfarande har dessa höga nivåer. Det är inte förrän antalet fall kommit ner på mer normala nivåer som vi kan säga att vi fått effekt. Det är ju facit, säger Anders Tegnell.

TT: Äter du själv färsk kyckling?
– Jag äter inte så mycket kyckling över huvud taget. Vi äter mest fisk hemma. Det blir man ju intelligent av, dessutom.

För att följa utvecklingen publicerar Folkhälsomyndigheten sedan en tid tillbaka statistik över antalet nya fall varannan vecka.

(TT)

Akuta diarréer

Campylobacter är tarmbakterier. De förekommer hos många djur, framför allt fågel.

Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten.

Inkubationstiden är vanligen ett till tre dygn, men kan vara upp till tio dygn.

De flesta insjuknar akut med diarréer, som emellanåt är blodblandade, samt med magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
Antalet personer som blir sjuka av campylobacter ligger på fortsatt hög nivå i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Foto: Anders Wiklund/ TT-arkivbild
Antalet personer som blir sjuka av campylobacter ligger på fortsatt hög nivå i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Foto: Anders Wiklund/ TT-arkivbild
Inrikes

Kyckling fortsätter göra svenskar sjuka

Epoch Times

Antalet svenskar som blivit svårt sjuka av färsk kyckling har inte blivit färre - trots företagens åtgärder. Hittills i år har nästan 2 000 svenskar drabbats. Statsepidemiologen Anders Tegnell är kritisk.

Sedan slutet av förra sommaren pågår ett utbrott av campylobacter kopplat till svenskproducerad färsk kyckling. Tusentals svenskar har insjuknat, men trots att branschen säger sig ha vidtagit åtgärder har antalet fall inte gått ner. Tvärtom. Kycklingsmittan fortsätter.

– Antalet fall verkar ligga kvar på samma höga nivå, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

"Inte tillräckligt"

Campylobacter är tarmbakterier som förekommer hos många djur, framför allt fågel. De flesta människor som smittas insjuknar akut med diarréer samt med svåra magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär. I sällsynta fall kan andra komplikationer, som blodförgiftning, tillstöta.

Eftersom symtomen kan bli allvarliga har flera av landets smittskyddsläkare gått ut och varnat för färsk kyckling. Läkarna har dessutom varit kritiska till både myndigheter och livsmedelsbranschen, eftersom de anser att det har gjorts för lite för att stoppa smittan.

Exempelvis tycker Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg, inte att svenska folket ska behöva agera lackmuspapper för branschens åtgärder.

– Jag tycker inte att man ska använda svenska befolkningen som en måttstock om vissa åtgärder har effekt eller inte, har han sagt tidigare.

Återkommande statistik

Förra året registrerades knappt 7 000 fall av inhemsk smitta av campylobacter, personer som alltså blev så pass sjuka att de sökte sjukvård och blev provtagna. Hittills i år har 1 838 fall registrerats.

TT: Har branschen gjort tillräckligt?
– Nej, uppenbarligen inte eftersom vi fortfarande har dessa höga nivåer. Det är inte förrän antalet fall kommit ner på mer normala nivåer som vi kan säga att vi fått effekt. Det är ju facit, säger Anders Tegnell.

TT: Äter du själv färsk kyckling?
– Jag äter inte så mycket kyckling över huvud taget. Vi äter mest fisk hemma. Det blir man ju intelligent av, dessutom.

För att följa utvecklingen publicerar Folkhälsomyndigheten sedan en tid tillbaka statistik över antalet nya fall varannan vecka.

(TT)

Akuta diarréer

Campylobacter är tarmbakterier. De förekommer hos många djur, framför allt fågel.

Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten.

Inkubationstiden är vanligen ett till tre dygn, men kan vara upp till tio dygn.

De flesta insjuknar akut med diarréer, som emellanåt är blodblandade, samt med magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024