Nu kan du handla paprika och tomater till normala priser igen.
I takt med att grönsakshyllorna fylls på sjunker priserna, enligt livsmedelskedjor som TT har talat med.
Kyla, snö och översvämningar i södra Europa för en dryg månad sedan har lett till förstörda skördar med skyhöga grönsakspriser som följd. Men nu ser grönsakskrisen ut att vara är över för denna gång, uppger livsmedelskedjor som Axfood och Coop.
- Bättre väder har gett bättre skördar. Redan nu har kunderna tillgång till lägre grönsakspriser, även om gurkan kan vara fortsatt dyr ett tag till, säger Claes Salomonsson, presschef på Axfood.
Risken finns dock att det kan bli brist på isbergssallad om några veckor igen i och med att det har varit blött och svårt att plantera i Spanien och Italien, tillägger han.
Ovisst om marsskörden
Charlotta Åsell, pressekreterare vid Coop, bekräftar att grönsakspriserna nu har återgår till normala nivåer. Efterdyningar av ovädren i Europa kan komma i och med att många grödor planterades när vädret var som värst, poängterar hon.
Även Jonas Andersson, central chef för Ica frukt och grönt, meddelar att tillgången på grönsaker nu är avsevärt mycket bättre.
- Men jag vill inte påstå att vi har full tillgång av allt. Det är ännu osäkert hur det blir med det som planterades vid årsskiftet och ska skördas nu i mars, som ruccola och babyspenat.
"Nyttig läxa"
Grönsaksbristen har minskat försäljningen, medger Claes Salomonsson, men höga priser har kompenserat förlusten.
- Värre har det varit för kunderna, säger han och konstaterar att globala klimatförändringar gör att vi kan få räkna med återkommande grönsaksbrist i framtiden.
- Samtidigt kan det bli en nyttig läxa. Vi har tvingats dammsuga Europa efter andra länder att importera grönsaker från, som Portugal. Jag har också rekommenderat kunder att hitta lösningar och göra sallad av vitkål och kålrötter i brist på isbergssallad, säger han.
I januari i år steg snittpriset på grönsaker i Sverige 9,5 procent jämfört med i januari i fjol, visar färsk statistik från SCB. Mest steg priset på purjolök (drygt 50 procent), slanggurka (45 procent) och sallad (39 procent).
(TT)