Att mörka att det är svensk kyckling som bär på campylobacter är ett märkligt beteende. Det tycker Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter.
Bland landets smittskyddsläkare och för Folkhälsomyndigheten råder det inga tvivel om vad som ligger bakom den kraftiga ökningen av antalet svenskar som drabbas av campylobacter: färsk svensk kyckling.
Bland annat visar helgenomsekvensering, då man analyserar hela arvsmassan, att det är samma typ av campylobacter hos patienter och på svensk färsk kyckling.
Trots det tycker Ingrid Eilertz, avdelningschef på Jordbruksverket, att det kan "misstolkas" om det är den svenska kycklingen som pekas ut. Det tycker Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter, är märkligt.
- Självklart är det intressant för konsumenterna att veta vilken kyckling som bär på smittan. Vad är det för fel på sanningen? säger Bertoft till TT.
- Det finns nog en bild av att det oftast är utländsk mat, i det här fallet kyckling, som bär på olika smittor så därför är det ju så klart intressant information om det även rör svensk kyckling. Det låter underligt att undanhålla en sådan kommentar.
(TT)