Kvinnlig S-politiker besökte moské – fick inte sitta bland männen
Riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S). Foto: Johan Fredriksson


När en kvinnlig socialdemokratisk riksdagsledamot inför valet i höst skulle besöka moskéer fick hon inte sitta bland männen när en man höll ett tal, skriver Kvällsposten.

De senaste veckorna har SSU i Skåne omgärdats av skandaler. Det har framkommit att ungdomspartiet styrs av en falang där hot och antisemitism har förekommit. Samtidigt har partiet känt till den extrema situationen.

Inför valet satsade Socialdemokraterna i Helsingborg hårt på att locka röster från muslimska föreningar. Men när riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) besökte en moské fick hon inte vistas bland männen.

Enligt tidningen fick hon sitta i ett separat rum där det fanns en tv som visade hur en manlig S-politiker höll ett tal inför moskéns representanter och besökare.

Vinna röster

Internt har S-ledningen i Skåne accepterat värderingar och åsikter som inte går ihop med partiets ideologi. Detta för att vinna röster.

Larsson har enligt Kvällsposten kommenterat händelsen genom att säga att det handlar om ”viktiga diskussioner som vi i dag behöver föra internt”.

Samtidigt avslöjar tidningen att många i den extrema falangen inom SSU i Skåne, som trots sina odemokratiska metoder, har fått uppdrag och satts på listor.

I flera år har partiet känt till dessa uppgifter. 2015 larmade S-profiler i en intern rapport om den allvarliga situationen.

En av de som skrev rapporten var Anna-Lena Hogerud, ordförande för S i Lund. Hon säger till Kvällsposten att det ”som stack ut var det aggressiva beteendet” och att rapporten ”var ett tecken på att man måste ta tag i detta”.  

2017 kom ytterligare en rapport om odemokratiska metoder i SSU Skåne. Enligt skärmdumpar som Ledarsidorna har kommit över fick partiet ytterligare information om falangens extrema metoder.

"Inte får debattera dessa frågor"

Enligt flera företrädare har man upplevt att SSU Skåne har motarbetat initiativ till att ta upp hedersproblematiken på den politiska dagordningen.

SSU-medlemmen Nadja Weigel Bergholm har velat ta upp frågan om hedersförtryck eftersom en vän till henne har blivit utsatt.

– SSU Malmös ordförande Tiba Awni hade ett möte med mig där hon sa att jag inte får debattera dessa frågor öppet på medlemsmöten längre för att kvinnor med slöja har känt sig kränkta, säger hon till Kvällsposten.

En av de som redan 2015 larmade om de odemokratiska metoderna var Emil Svensson, tidigare riksdagskandidat från Malmö. Orsaken till att man inte tog tag i problemen trots informationen, var enligt honom, att falangen antagligen ”har utgjort en maktbas i Malmö arbetarkommun”.

Den 2 november gick SSU ut på sin webbsida med ett uttalande. Man ställde bland annat frågan: ”Är det lämpligt av en SSU-klubb att bjuda in företrädare som har kopplingar till den salafistiska rörelsen i Sverige?” Man svarade att det inte är okej.

Trots att den extrema falangen har hållit ”långa och aggressiva anföranden om att de ska ta över SSU-distriktet” har de belönats med uppdrag och platser på listor.

En av de som pekats ut i stormen kring SSU är S-politikern Mansour Ahmed från Helsingborg. Han har nu valt att avgå. I en debattartikel i Aftonbladet skriver Ahmed att han väljer att ta sitt ”yttersta ansvar genom att stiga åt sidan och avgå som ordförande”.