Krönika: De värdefullaste katterna
Tankar från torpet
Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Blandine Schillinger


I frågeleken hund- eller kattmänniska väljer jag kattmänniska. Särskilt gillar jag våra vanliga bondkatter som funnits länge i Norden och blivit relativt väl anpassade för livet här, i samspel med människan.

Vad jag gillar med bondkatter är deras frihetsbehov, deras skönhet (särskilt i rörelse), deras väl omvittnade sjätte sinne och att de håller mössen borta från huset. Så klart att jag som kattmänniska också gillar när de ligger och puttrar i knäet på kvällen.

Ibland kan man undra vem som egentligen bestämmer i relationen mellan katt och människa. Katten låter sig ju tämjas till en viss grad därför att det gynnar överlevnaden. De är också betydligt intelligentare än vad många tror och är till exempel inte intresserade av tv:n eller att betrakta sin egen spegelbild.

Vi har nu två kattsyskon, en av vardera könet, på väg mot sin andra födelsedag. Döpta till Pelle och Maja köpte vi dem för ett symboliskt pris per tass av en annan kattfamilj i byn.

När Pelle var liten fick han i föräldrahemmet heta Pelle Bitsen då han gärna ville nafsa. När han mognade till lite förändrades inställningen rejält och vi gav honom istället smeknamnet Pelle Snäller. Det går att förändras och förbättras!

Nu är han alltmer på väg att bli Pelle Kloker och är därutöver välbyggd med stiligt marmorerad päls. Charmiga syrran Majsan är annorlunda på många sätt och vi undrar om kattskaparen hade lite olika färgslattar kvar som användes just när hon föddes.

Majsan har utvecklats till att bli mer mystisk, förra sommaren balanserade hon på taknocken och nu är hon borta längre om dagarna, spårlöst försvunnen. Men någon gps-övervakning blir det inte tal om hos oss, även katter har rätt till ett fredat privatliv.

Hon är en duktig fågeljägare medan han lätt fixar en mus eller två. De olika personligheterna märks också när de tagit ett byte. Majsan vaktar sina byten och fräsmorrar om någon annan närmar sig. Pelle kan ibland ge bort hela eller halva bytet till sin syster eller till en av grannkatterna som brukar hälsa på, han är självsäker och kan ju lätt fånga nya när han vill.

Pelle har faktiskt även frivilligt avstått från husses kvällsknä när han känt att Maja behöver det mer. Men denne kloke unge hane är inte bara generös, han kan också köra bort oönskade katter som inte passar in här. Dessutom tycks han ha förmågan att välja sina strider.

Även om hustrun ibland kallar dem båda för kattuslingar så är våra hjärtan öppna för de katter vi frivilligt, och med egna medel, tar ansvar för.

Och apropå ansvar, som kommentar till de i väst häckande rödpapegojornas besvärjelse om ”alla katters lika värde” (felöversatt och utan personligt ansvar) vill jag framhålla att för oss är Majsan och Pelle de finaste och värdefullaste katterna i hela världen. Som det ska vara.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.