Krönika: Hjulen snurrar och vi med dem
Tankar från torpet
Många hemsidor kräver numer att man har legitimerar sig med BankID. Foto: Epoch Times. Arkivbild.


Alltså. Om man inte är en paranoid diktator eller har någon annan böjelse för övervakningsteknologi, så återstår inte många alternativ som förklaring till att brinna för 5G-nät, eller 6G som redan ligger på planeringsbordet.

Förutom att själva tekniken säkert är intressant i sig (nördfaktorn) så är den mest motiverande förklaringen inget nytt i mänsklighetens historia. Det handlar om mammon. Nya teknologier skapar nya möjligheter för penningpungen, vare sig de behövs eller inte.

Finns inte behovet så skapar vi det. Och hjulen måste snurra, det vet ju inte minst det militärindustriella komplexet. För mycket avspänning i världen är dåligt för business.

I förra krönikan resonerade jag kring vad vi ska ha 5G och 6G till. Mot slutet frågade jag om vi inte har valt vägen själva genom att villigt skaffa alla nya manicker. På detta svarade jag kort både ja och nej – och ska nu utveckla det svaret något genom ett exempel.

Förutom den enorma appfloran till smartmobiler finns en faktor som väsentligt försvårar livet utan en nyare smartmodell. Det är mobilt BankID som på kort tid blivit legitimeringsmetoden nummer ett i alla möjliga sammanhang, även i kontakt med myndigheter och vård (trots att BankID utfärdas av privatbanker utan demokratisk kontroll).

Många allmänviktiga sajter kräver numera legitimering med just mobilt BankID, det räcker inte längre med det gamla BankID på fil (i datorn) som dessutom måste förnyas var tredje månad.

Själv har jag en enkel pensionärs-Doro (stora knappar) till prat och sms. För ändamål som mobilt BankID har jag använt en äldre iPhone utan SIM-kort, men uppkopplad till husets trådlösa nätverk.

Detta gick bra till häromåret då BankID-företaget deklarerade att jag snart måste köpa en ny smartmobil för att kunna använda programmet. Utvecklingen av mjukvaran innebar att jag tvingades skaffa en ny hårdvara, i mitt fall en begagnad rekonditionerad telefon av nyare modell.

Någon som känner igen fenomenet? Förnyad mjukvara utan bakåtkompatibilitet pressar fram hårdvaruinköp. Den nya hårdvaran möjliggör i sin tur att nästa uppgradering av mjukvaran kan göras ännu mer komplex.

Med bakgrund från IT-intensiv publishing har jag sett detta växelspel många gånger. Men det var faktiskt inget fel på den iPhone jag fick stoppa i byrålådans telefonkyrkogård.

Läsaren förstår säkert poängen och kan nog själv se många liknande processer i sin omgivning som leder till att nya produkter måste ersätta fullt fungerande äldre sådana.

Alltså. Det dominerande samhällsklimatet förutsätter ständig resursslösande produktion av nya manicker. Det kan vara svårt att stå emot.

Statistiken över legalt utskrivna sinnesförändrande droger visar tyvärr att vi inte har blivit gladare av denna nya teknikgud. Och hur mår våra yngre, har vi verkligen fått det bättre?

Åsikter som uttrycks i artikeln är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis Epoch Times åsikter.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.