Krönika: ”Hålls hemma med er!”
Tankar från torpet
Illustration: Jens Almroth


Solen ger liv och visst är det gott att ibland vistas ute under den. Men att flyga fram och tillbaka runt klotet för att jaga denna sol förefaller mig besynnerligt. Vi har härliga vintersoltimmar i större delen av Norden, som går att bruka i den mån man kan.

Resans sanning är annars att jag reser knappt alls längre på det moderna sättet, inte ens med bil då vi inte har någon. Att gå och cykla är ett trivsamt sätt att ta sig fram. Kanske att solen tittar fram och så mycket spännande som finns att upptäcka även inom cykelavstånd.

Varför åka bil flera mil för att gå ut i en annan skog än den, som även många stadsbor har, på närmare håll. Är nästa skog annorlunda och bättre? Och nästa?

Ett vetenskapsprogram på tv visade i en simulering hur många flygplan som ständigt rör sig runt vår tellus, dygnet runt. Det är inte särskilt miljövänligt och ingav mig en känsla av allmänt obehag.

I yngre år reste jag lite mer och jag minns en gång när vi skulle iväg någonstans och en av hustruns systrar utbrast i telefon: ”Vad ska ni ut och resa för? Hålls hemma med er!”

Detta hände för flera decennier sedan, men jag minns det fortfarande så tydligt. Hennes burdusa rättframhet satte positiva spår och fortsätter att göra så.

För övrigt är en del av grannarna lätt nyfikna på att vår grusplan inte längre härbärgerar någon bil. På landet ”måste man ju ha bil”. Ja, hade någon av oss arbete på annat håll eller barn i moderna aktiviteter skulle livet förstås bli svårare.

Men nu går det utmärkt att vara bilfri. Vi har en lanthandel i den större grannbyn, det finns vissa möjligheter till kollektivtrafik, många leveranser går att få hem (inklusive dagligvaror) och när det kniper har de närmaste grannarna bil (men den tjänsten sparar vi tills det verkligen behövs eller för gemensamma utflykter).

En invändning mot ”Hålls hemma”-tänket kan ju vara frågeställningen om det inte blir tråkigt och ofritt att jämt vara hemmavid. Det korta svaret är Nej.

Hur kan det bli tråkigt att upptäcka en så mångfacetterad verklighet som finns även kring ens eget hem, med ämnesområden som räcker en hel livstid och blir över? Och varför skulle det vara ofritt att slippa tänka på avbetalningar och reparationer för en bil?

Frågan om ”främlingsfientlighet” då, som pk-propagandisterna varnar för växer i obygden? Det är en icke-fråga. Att älska sina egna och sitt eget betyder förstås inte att man tycker illa om andra och andras, om de låter oss leva i fred.

Alla har rätt till en fristad (ett vackert gammalt svenskt ord). Och hur ska man lära känna och förstå andra kulturer om man inte känner till och förstår sin egen?

Åsikter som uttrycks i artikeln är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis Epoch Times åsikter.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.