Krönika: Att dö ”med” eller ”av” covid-19
Tankar från torpet
Illustration: Jens Almroth


På kylskåpet framför mig sitter en utskriven bild som tycks ha passerat Facebooks ökända ”faktagranskare”. Från senare tids flöde lyder texten: ”Föreställ dig ett vaccin så säkert att du måste hotas att ta det. För en sjukdom så dödlig att du måste testas för att veta om du har den.”

En träffsäker ironi väl värd att utgå ifrån vid en betraktelse av en pandemi som lett fram till historiens första globala massvaccinering (en uppenbar ambition från inte minst läkemedelsindustrin).

Jag betvivlar inte existensen av viruset sars-cov-2 som kan orsaka den i vissa fall dödliga sjukdomen covid-19. Annars finns det all anledning att hålla huvudet kallt, söka fakta och inte bara dras med i den allmänna coronahysteri som piskas upp av mediaföretag som SVT och av osäkra politiker.

Denna text behandlar inte hur viruset uppstått och spridit sig – utan utgår ifrån att det finns här och nu. Istället vill jag delge några tankar när vaccinsprutan försöker komma allt närmare min egen pensionärsarm.

Har ni lagt märke till detaljen att i myndighetens rapportering berättas hur många som avlidit ”med” covid-19 och inte hur många som dött ”av” sjukdomen? I den mån man kan bortse från individernas lidande är det stor skillnad.

Att dö ”med” covid-19 betyder att den oftast äldre människan hade sjukdomen, men att man inte kan fastställa detta som dödsorsak. Regionrapporter visar att det senare är tveklöst absolut vanligast.

Ett annat sätt att betrakta situationen är dödstal i förhållande till folkmängd. Preliminära SCB-siffror från 2020 finns och visar en liten ökning jämfört med de fem föregående åren, särskilt jämfört med 2019 då dödligheten minskade något. Jämfört med åren 2015-2018 ökade annars dödligheten under coronaåret 2020 med några hundradels procent (alltså hundradelar av en hundradel!).

Visst är det klokt att vara försiktig. Men denna skillnad i dödlighet har föranlett riksdagen att klubba igenom undantagstillstånd samtidigt som vaccinpropagandan tar sats för att med lock och pock få så många som möjligt att ta sprutorna.

Om nu ordet vaccin passar dessa brygder som i rekordfart tagits fram utan att genomgå vederbörlig testning under en längre tid. Några bygger också på en oprövad teknik som gör saken till ett gigantiskt experiment direkt på människan. Bara att citera de som undrat: ”Vad kan egentligen gå fel?”.

Vaccinföretagen ser dock en ljus framtid. Tidningen Affärsvärlden berättade nyligen att Modernas vd kalkylerar en framtid där vi inte blir av med viruset. Förmodligen kommer det att krävas årliga vaccinationer (precis som med säsongsinfluensan) då virus dessutom har ovanan att mutera.

Pandemin har obarmhärtigt avslöjat vår generellt undermåliga äldreomsorg, samhällets och sjukvårdens demonterade beredskap samt vår ”modernt” låga självförsörjningsgrad. Annars behöver man bara tänka fritt för att ifrågasätta om dagens ofta motsägelsefulla åtgärder står i proportion till verkligheten.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.