Krönika: Om silver och jordens guld
Tankar från torpet
Illustration: Jens Almroth


Alla kan göra bättre med sina pengar än att kasta bort dem på 57 tv-kanaler eller ge dem till spelbolagen. Spara och investera är klokt, även många små belopp kan med tiden bli förvånansvärt stora.

I grunden är jag emot räntesystemet, men så länge det finns är tidens effekt av ränta-på-ränta (tillgångar) något starkt penningalstrande. Skuldränta har förstås motsatt effekt.

Men för den som vill investera är det svårt att hitta säker räntebärande avkastning. Bankerna ger ju inte längre någon ränta på pengarna som vi lånar ut till dem (vanliga bankkonton).

För allt fler svenskar återstår värdepapper av olika slag, alltså börsen och olika fonder. En börs som under coronaepoken har gått märkligt bra. Efter raset i mars 2020 är kurvorna så pass stigande att allt fler börjar bli nervösa. Hur länge håller det?

Mitt svar är: Lugn, raset kommer, det handlar bara om när och hur. En av flera faktorer är kraftiga övervärderingar som i en del fall inte ens är i närheten av verkligheten.

Intressant nog krönikerade affärsmannen Staffan Salén nyligen i Affärsvärlden om ”alla börsbubblors moder”. Han syftar framför allt på de gigantiska belopp som nu på olika sätt tillförs marknaderna av regeringar och centralbanker, där herr Biden lär leda ligan med sitt historiska ”hjälppaket”.

Notera att det är pengar som skapas ur intet, utan motsvarighet i reell ekonomi. Har även hört om fantasifulla ”ekonomer” som tror att detta är framtiden. Vad bra, paradiset är här, när pengarna är slut trycker vi bara nya!

Åter till verkligheten. Goda råd kan alltid bli dyra. Ett råd vill jag ändå ge – var försiktig! Följ inte bara andra, det har många förlorare utan egen kunskap gjort före dig. Personligen är jag heller inte frestad av bitcoin.

Något tips vågar jag också ge. Två långsiktigt relativt säkra investeringar är argentum och solanum – alltså silver och potatis.

Argentum är latin som förutom silver också har kommit att betyda pengar. Ädelmetallerna silver och guld har i tusentals år använts som betalningsmedel. Genom sina speciella egenskaper ökar dessutom industriell användning av den begränsade silvertillgången inom ”hightech” och ”greentech”.

Guld och silver kan inhandlas fysiskt. Man kan även köpa börshandlade värdepapper som är fysiskt baserade på ädelmetaller – samt vanliga aktier i de företag som bryter och utvinner dessa. Införskaffa kunskap! Silvervärdet går upp och ned, ibland med kraftiga svängningar.

Något som dock inte tappar i kortsiktigt värde (om man gör något åt bladmöglet) är solanumarten potatis.

Åsikter som uttrycks i artikeln är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis Epoch Times åsikter.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.