Krönika: Vad ska vi ha 5G och 6G till?
Tankar från torpet
Foto: Sofia Drevemo


Det är mycket prat inför utbyggnaden av 5G som betyder femte generationens mobildatanät, alltså ytterligare radiovågor av olika slag kors och tvärs genom luften.

Dessutom läste jag att globala aktörer redan har börjat planera för 6G. När blir det fullt i luften? Men först ska alltså 5G byggas ut storskaligt, även om det lär dröja innan mitt härad utrustas.

Diskussionen om 5G har huvudsakligen berört två saker. Dels hälsoaspekterna och dels lämpligheten av att ta in ett kinesiskt företag i utbyggnaden av den nya infrastrukturen. På sistone börjar även integritetsfrågor uppmärksammas, framför allt beroende på vad ett 5G-nät kan användas till.

Vad gäller hälsofrågan har jag alltid följt en viss försiktighetsprincip. Och vad vet vi om att ”berika” luften med ytterligare radiovågor och hur olika typer av dessa vågor fungerar ihop med andra? Jag vet då inte.

Vad gäller kinesiska Huaweis vara eller inte vara när det gäller utbyggnad, drift och underhåll av näten finns bara en sak att säga. Jag vill inte släppa den nuvarande kinesiska förtryckarregimen ens i närheten av att kunna spionera på mig och mina landsmän.

Så var det klart, den delen med Huawei i alla fall. Det blir Nej – inte så länge Kinas Kommunistiska Parti kan utöva sin makt direkt genom kinesiska företag.

Vad jag istället vill ta upp gällande 5G är vad samtalet borde ha handlat om från början. Nämligen vad ska vi ha 5G till över huvud taget?

Behovsfrågan borde givetvis ha tagits först, men i dag framställs allt som lanseras ovanifrån vara oundvikligt. Det verkar som att vi vanliga människor ska vänjas vid att inte ens fritt få tänka över saker och bli tillfrågade.

De flesta har redan i dag möjlighet till fungerande telefoni och internet. Och om inte Telia ägnade sig åt att stegvis stänga ned ett av världens finaste kopparnät (skamligt att denna kapitalförstöring tillåts) skulle det fungera för ännu fler.

Det tycks istället vara konstruerade framtida krav som medför att 5G måste byggas ut. Och vilka är då dessa framtidens krav, varav en del redan smyger sig in i människors vardag?

Det handlar mycket om ”sakernas internet”, alltså att alla apparater ska vara uppkopplade. Men jag har aldrig riktigt förstått grejen med ett kylskåp som automatiskt lägger en beställning på mer mjölk.

Självkörande bilar är ett annat exempel där enorma summor plöjs ned i utvecklingen – vilken i sin reella utbyggnad förmodligen kräver minst mobilnät 5G (bilar är ju mobila till sin natur).

Men, frågar sig säkert någon, har vi inte valt denna väg själva genom att skaffa alla nya manicker som kommer? Mitt svar är både ja och nej och till detta återkommer jag i nästa krönika. Till dess, håll privatlivet fredat och släpp inte någon ovälkommen över tröskeln!

Åsikter som uttrycks i artikeln är skribentens egna och speglar inte nödvändigtvis Epoch Times åsikter.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.