I ett alltmer splittrat samhälle, med viljor som drar åt olika håll och politiska partier som bedyrar att just de har svaret på problemen, är det stundom svårt att veta vad man skall tro. Vad kan vi lära oss av antikens stora filosofer?
En av Sokrates viktigaste lärdomar var att nyckeln till visdom inte är att blicka utåt, utan att söka inom sig själv. I sina unga år fick han höra från en barndomsvän, som hade rest till Oraklet i Delfi: ”Ingen är visare än Sokrates.” Detta förbryllade honom, då det enda Sokrates var förvissad om var sin egen okunskap. Så, för att motbevisa Oraklet vandrade Sokrates runt i Aten och talade med såväl hantverkarna och poeterna, som med politikerna, med avsikten att finna någon som var visare än honom själv.
Emellertid, trots att de producerade många eminenta verk tycktes inte poeterna veta var deras inspiration kom ifrån, och olika kritiker tycktes bättre i stånd att förklara vad det egentligen handlade om. Hantverkarna i sin tur var behöriga inom sina fält och visste mer än Sokrates när det kom till deras fackkunskap – men dessvärre fick denna expertis dem att tro att de kände till alla möjliga, obesläktade ting. I likhet med en vanlig medborgare som över natt blir en epidemiologidoktor.