Kraftiga snöfallet fortsätter i norra Sverige
Plogning av snö utanför Sundsvall på måndagen. SMHI har utfärdat en klass 3-varning, vilket har fått Trafikverket att ställa in tåg och skolor att stänga. Foto: Mats Andersson/TT


Det intensiva snöovädret faller oavbrutet över de norra delarna av Sverige. Vid 03-tiden, natten mot onsdagen, hade redan 25 centimeter snö fallit på vissa håll.

SMHI har utfärdat en klass 3-varning i Västernorrlands län, om den väntade snösmockan följer prognosen.

– Det ligger ganska väl i linje med våra varningar och snöfallet ligger på ordentligt i trakterna norr om Sundsvall till Umeå. Från kusten in mot fjällen är det ett oerhört intensivt snöfall, säger Stina Kihlgren, meteorolog vid SMHI.

En meter snö väntas

Just nu är det svårt att säga om det förväntade snöfallet på upp till en meter kommer att besannas, men under natten visade flera mätningar på 25 centimeter snö på flera håll.

– Med tanke på att det började vid 13-14-tiden på tisdagen och ska fortsätta ett bra tag till, till onsdag morgon, så kan det nog mycket väl bli så, säger Stina Kihlgren.

Snöfallets intensitet kommer troligen att mattas av lite, men under natten och en bra bit under morgondagen väntas snöfallet vara mer eller mindre oförändrat.

– Man ska nog inte ge sig ut om man inte har en riktigt bra anledning. Framför allt så blåser det riktigt mycket också, vilket gör det värre och det blir kraftig drivbildning på grund av mycket vind, säger Stina Kilhgren.

Ishalka i söder

I de södra delarna ser det inte mycket bättre ut rent vädermässigt. Mycket snö har fallit i Svealand och Götaland, men det har också kommit en hel del regn på sina håll, vilket har gjort det blött och moddigt, något som kommer förvärras under natten då iskylan slår till.

– Under resten av natten blir det en uppklarning och temperaturen faller så det kommer bli väldigt halt med plötslig ishalka över i princip hela södra Sverige, varnar Stina Kihlgren.

(Petra Weiss/TT)

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.