Snön anfaller i norr – SMHI klass-3 varnar
I delar av Norrland kommer det att snöa ordentligt under måndagen – uppåt 70 centimeter. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT


I Norrland och Svealand, förutom Stockholm, väntar en snöig måndag. På sina håll väldigt snöig. I Västernorrlands län är en klass 3-varning utfärdad med risk för upp till 70 centimeter snö.

– Det är rejäla snömängder som kommer att komma. Och det gäller framförallt nordöstra Medelpad och östra Ångermanland. Där kommer det också att blåsa kraftigt, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

– Det här kan medföra stora trafikproblem, fortsätter han.

Klass 3-varningen gäller från måndag kväll och ett dygn framåt i Västernorrlands län. SMHI räknar med uppåt 70 centimeter snö och drivbildning som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Vidare finns en klass 2-varning utfärdad för Västerbottenskusten.

Hala vägar

Nederbörd väntar under måndagen i hela landet även om det i Götaland mestadels blir i regnform. Från Svealand, förutom Stockholm och vidare norrut blir det däremot snö och flertalet klass 1 varningar är utfärdade.

Tidigt under måndagen märktes de första påverkningarna av på trafiken. Underkylt regn och hala vägar tvingade Västtrafik att ställa in flera bussavgångar, rapporterar P4 Väst. Det handlar främst om skolbussar. Enligt radion ställdes samtliga skolbussar i Bohuslän in på måndagsmorgonen.

– Det är en del små störningar just nu, däremot inget akut. Men vi är förberedda på att det kan dyka upp mer, säger Moa Jansson, presskommunikatör på Trafikverket, vid halv tio på måndagsförmiddagen.

– Just nu handlar mycket om att fördela resurser när det gäller till exempel snöröjning så att vi kan hålla vägarna öppna när snöfallet blir värre under dagen.

Långvarig kyla

Men något "Spanienoväder" som kommer in över Sverige är det inte. Delar av Spanien fick under helgen uppåt en halvmeter snö och i till exempel Madrid fick polis ingripa mot flera omfattande snöbollskrig.

– Det som nu kommer in över Sverige är ett helt annat lågtrycksområde, säger Moa Hallberg.

Efter veckoinledningens snöfall väntar nu en längre period med kyligare väder i hela landet. Möjligen undantaget Skåne och Blekinge som kan få vänta någon dag extra på de kallare temperaturerna.

– Så långt jag kan se, minst tio dagar framåt, så är det minusgrader i hela landet. I söder kan det ibland mitt på dagen ligga runt nollan, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

(TT)

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.