Kina stänger ner flera regioner efter virusutbrott
Polis och arbetare med skyddskläder vid en buss där invånare i Huangpudistriktet i Shanghai den 21 januari 2021 evakueras efter flera nya virusfall. Foto: STF/AFP via Getty Images


Kina har stängt ner minst tio regioner efter ett covid-19-utbrott runt om i landet.

Omkring 1,6 miljoner människor får inte lämna Daxing-distriktet i huvudstaden Peking efter att flera fall av viruset har bekräftats, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Det innebär att de måste ha ett speciellt tillstånd från myndigheterna och ha testat negativt för covid-19 för att kunna lämna staden.

Enligt den statliga kontrollerade tidningen Global Times har Heilongjiangprovinsen i norra Kina stängt ner fem regioner, inklusive Zhaodong och Qinggang.

”Lokalbor måste stanna i sina hem och fordon är förbjudna på vägar”, står det att läsa i tidningen.

Samtidigt verkar Kinesiska kommunistpartiet (KKP) ha börjat med en propagandakampanj för att skylla det senaste virusutbrottet på utländska aktörer.

Hua Chunying, talesperson för utrikesministeriet, upprepade påståendena om att USA skapade viruset i ett laboratorium, enligt The Guardian.

Statliga kinesiska medier har också skyllt spridningen av viruset på glass, vars råvaror kommer från Nya Zeeland och Ukraina.

Den amerikanska smittskyddsmyndigheten, CDC, har dock sagt att det inte finns bevis på att KKP-viruset kan överföra smittan via fryst mat.

Läckta myndighetsdokument som amerikanska Epoch Times har kommit över visar att tjänstemän i Hebeiprovinsen väntar sig en uppgång av virusfall och förbereder sig för att begränsa spridningen av smittan.

Kinesiska tjänstemän i Heilongjiangprovinsen, som har 38 miljoner invånare, sade den 14 januari att alla ska självisolera sig i sina hem. Man sade dock inte hur länge karantänen skulle vara.

Enligt AFP har nästan tre miljoner invånare i Jilinprovinsen satts i karantän efter att en resande försäljare beskyllts för att ha smittat över hundra personer.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.