Efter flera års förhandlingar mellan EU och Kina har nu ett gemensamt investeringsavtal i princip godkänts av de två parterna.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Kinas president Xi Jinping bekräftar efter ett videomöte att man har nått en överenskommelse.
Olika synsätt
”Det här avtalet kommer att upprätthålla våra intressen & främja våra kärnvärden. Det ger oss en hävstång att utrota tvångsarbete”, skriver von der Leyen på Twitter.
Förhandlingarna mellan EU och Kina har pågått i nästan sju år och har försvårats då de två parterna har olika synsätt vad gäller arbetsrätt, mänskliga rättigheter, åsiktsfrihet, demokrati och industrispionage.
Sveriges handelsminister Anna Hallberg (S) tror samtidigt att överenskommelsen gynnar EU:s värderingar gällande hållbar utveckling och frågor som rör arbetsrätt.
– Det är första gången Kina gjort så solida åtaganden om miljön och arbetsrätt. Avtalet ger oss en plattform att diskutera frågorna med eftertryck, säger hon till TT.
Guy Verhofstadt kritisk till avtalet
Det gemensamma avtalet innebär att europeiska företag får större möjligheter att investera i Kina. Det gäller framför allt branscher inom elbilstillverkning, fastigheter, telekom och hälsovård.
Tyskland är ett av de EU-länder som har drivit på för att få igenom en överenskommelse då man anser att det kommer att gynna storföretag som BMW, Volkswagen och Siemens.
Guy Verhofstadt, EU-parlamentets brexit-chef, ställer sig dock kritisk till investeringsavtalet mellan EU och Kina i samband med den senaste tidens rapportering i medier om att uigurer i Xinjiangprovinsen i Kina sätts i tvångsarbetsläger.
”De berättelser som kommer från Xinjiang är verkligen fasansfulla. Berättelsen i Bryssel handlar om att vi är redo att skriva under ett investeringsavtal med Kina. Under dessa omständigheter är ingen kinesisk underskrift om mänskliga rättigheter värt det papper som det är skrivet på!”, skriver han i ett inlägg på Twitter.
The stories coming out of Xinjiang are pure horror.
— Guy Verhofstadt (@guyverhofstadt) December 29, 2020
The story in Brussels is we're ready to sign an investment treaty with China.
Under these circumstances any Chinese signature on human rights is not worth the paper it is written on !https://t.co/39XWgvQ5jk
Den slutgiltiga överenskommelsen väntas ta flera månader då man ska formulera de juridiska detaljerna. Därefter ska avtalet ratificeras som kan innebära att det kan ta ett år innan hela processen är klar.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.