USA uppmanar Kina att frisläppa fängslad uigurisk läkare
Demonstranter utanför det kinesiska konsulatet i Los Angeles den 1 oktober 2020. På fotot syns plakat som visar bilder på uigurer som har blivit frihetsberövade av Kinas regim. Foto: Frederic J. Brown/AFP via Getty Images


USA uppmanar den kinesiska regimen att frisläppa den fängslade uiguriska läkaren Gulshan Abbas. Enligt anhöriga dömdes hon nyligen till fängelse i 20 år för terroristbrott på falska anklagelser.

På onsdagen deltog hennes syster Rushan Abbas i en presskonferens som hölls av den ideella organisationen Campaign For Uyghurs (CFU) tillsammans med Congressional-Executive Commission on China (CECC).

Hon berättade att man tror att anklagelserna mot Gulshan Abbas har att göra med att hennes dotter och son bedriver aktivism i USA.

”Hjärtskärande och upprörande”

Jim McGovern, ordförande för CECC, sade under presskonferensen att han uppmanar den kinesiska regeringen att omedelbart frisläppa Gulshan Abbas.

– Den kinesiska regimens agerande för att straffa och fängsla oskyldiga människor i ett försök att tysta deras familjs åsiktsfrihet är moraliskt förkastlig.

”Dr. Gulshan Abbas måste släppas fri”, skriver Robert Destro, biträdande utrikesminister med ansvar för frågor om demokrati, mänskliga rättigheter och arbete, på Twitter.

”Hennes försvinnande, frihetsberövande och hårda straff av KKP [det kinesiska kommunistpartiet] är bevis på att en familj får lida konsekvenserna av att tala ut om en regering som inte har respekt för mänskliga rättigheter.”

Sophie Richardson, chef för människorättsorganisationen Human Rights Watchs Kina-avdelning, skriver på Twitter att det hela är ”hjärtskärande och upprörande”.

”Hon och miljontals andra godtyckligt frihetsberövade kan inte fortsätta vänta på internationell granskning – tiden att agera är nu.”

En miljon i arbetsläger

Tom Souzzi, demokratisk ledamot i Representanthuset, sade under presskonferensen att Abbas inte är involverad i de aktiviteter som hon anklagas för. Han sade samtidigt att de muslimska uigurerna i Kina tvingas äta fläskkött och utsätts för tvångssterilisering och brott mot mänskligheten. Han menar att ”det händer varje dag”.

– De flesta människor i världen, särskilt i USA, förstår inte fullt ut det vi redan vet, vilket är att det kinesiska kommunistpartiet skoningslöst begår övergrepp på uigurerna.

FN uppskattar att över en miljon uigurer har satts i olika arbets- och interneringscenter i Xinjingregionen i nordvästra Kina.

I september meddelade människorättsadvokaten Geoffrey Nice att han sammankallar en tribunal i London för att utreda om den kinesiska regimens förtryck av uigurerna i Xinjiang utgör folkmord eller brott mot mänskligheten.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.